През последните месеци в цял свят се наблюдава недостиг на азотни торове. Това съответно води до рекордно повишение на техните цени, което принуждава фермерите от САЩ, занимаващи се с отглеждане на пшеница, царевица и рапица, да отлагат закупуването на семена за посев. Според в-к "Ведомости", това положение заплашва да намали следващата реколтата от зърно в страните от Северна Америка.

Канадската компания Nutrien наскоро обяви, че съкращава доставките на азотните торове през пролетта на 2022 година. Nutrien е най-големият доставчик на торове в САЩ, лидер на световния пазар при производството на калиеви торове и същевременно един от трите най-големи световни доставчици на азотни торове.

Към момента все още не е ясно с колко ще бъдат намалени доставките на азотни торове, казва старшият вицепрезидент на компанията по търговия на дребно Джеф Тарси, цитиран от Ройтерс.

Още в началото на ноември, висшето ръководство на американския производител и дистрибутор на азотни торове CF Industries Holdings съобщи за недостиг на продукция. Ситуацията стана толкова остра, че вече се знае, че още в близко бъдеще фермерите в САЩ няма да получават достатъчно торове за посевите си.

Кризата с енергоносителите удари тежко производството на торове в Европа

Кризата с енергоносителите удари тежко производството на торове в Европа

Норвежката Yara свива производството на амоняк с 40%

Въпреки грозящия американските фермери недостиг на азотни торове, Комисията за международна търговия на САЩ продължава антидъмпинговото разследване срещу доставчици на карбамидно-амониева смес от Руската федерация и Тринидад и Тобаго.