Собственикът на един от българските мобилни оператори "Мтел" - австрийската група А1 Telecom Austria, планира сериозна експанзия в Източна Европа, като за тази цел компанията иска да вложи 1 милиард евро в региона.

Това е потвърдил главният изпълнителен директор на дружеството Алехандро Платер пред Reuters.

По неговите думи предприемането на подобна стъпка е необходима за развитието на дейността на компанията, като от нейното ръководство са насочили поглед на Изток в търсенето на възможности.

Платер не посочва какви са конкретните планове на А1, но споделя, че може да има консолидация в Хърватия, Беларус и Македония. Главният изпълнителен директор обаче разкрива, че тези 1 милиард евро могат да бъдат ползвани както за сделки на настоящите пазари в региона, така и на нови такива.

Австрийската група е дъщерно дружество на America Movil, която от своя страна е собственост на мексиканския милиардер Карлос Слим. А1 оперира както в България, така и в Хърватия, Беларус, Словения, Сърбия и Македония. Също така компанията има минотарен дял в Telecom Lichtenstein.

"Мтел" променя името си на А1

"Мтел" остава в миналото, идва A1

Собственикът на българския оператор въвежда единна марка за всички пазари

Към момента бизнесът на компанията в България е най-големият в региона с печалба за 2017 година в размер на 130 милиона евро.

Дружеството е на българския пазар вече повече от десетилетие, като през миналата година обяви планове да промени името на всички дъщерни дружества. Целта е всички те да са с бранда на А1, като това ще коства около 350 милиона евро на оператора.