Vingroup, която е най-голямата компанията във Виетнам, се готви да листне своето подразделение за производство на автомобили VinFast в САЩ, изтъкват хора от компанията, запознати с плановете ѝ. Целта ще е тя да получи пазарна оценка от 60 млрд. долара.

В първичното публично предлагане, което трябва да се случи на Нюйоркската фондова борса, тя ще си партнира с Credit Suisse Hong Kong. С него тя може да набере около 3 млрд. долара, посочват хора от индустрията. Ако това се случи в действителност, превръщането на VinFast в публично дружество ще е най-голямото в историята на Виетнам.

Очаква се то да се случи през второто полугодие, като от самата Vingroup са отказали коментар.

VinFast се превърна в първия автомобилен производител в страната през 2019 г., когато дебютира два собствени модела с ДВГ. Следващата цел пред компанията е да навлезе на пазара на електромобили, за което ще си партнира с Foxconn. Очаква се тепърва тя да започне изграждането на собствен завод в северния пристанищен град Хай Пфонг.

През миналата година компанията продаде около 30 хил. автомобила, а очакванията са през тази да продаде още около 45 хил.