Германската семейна компания VolaPlast направи първа копка на новия си завод в Кюстендил - първия извън Германия, съобщиха от общината. Новото предприятие първоначално ще даде работа на 30 души, като техният брой ще бъде увеличен до 120. В него ще се произвеждат автомобилни компоненти за световни производители.

VolaPlast е придобила парцел от над 17 000 кв. м. На него ще се издигне производствена и складова сграда в двуетажно административно крило. Строежът, поверен на "Бараж Груп", ще бъде готов до февруари 2021 г. Изграждането трябваше да започне още на 1 юли, но заради пандемията процесът е бил забавен. Заводът, заедно с офисите и складовото пространство, ще се разпростира на 4 300 кв. м.

Германската компания е основана през 1961 г. и се управлява от наследници на основателите. В нея работят около 200 души. Тя е една от водещите в страната компании за пластмасови детайли.

В завода в Кюстендил ще се произвеждат технически пластмасови детайли и ще се монтират автостъклоизмиваща система за различни автомобилни производители в Европа.

С новата инвестиция българският автомобилен сектор продължава да расте. През 2019 г. у нас са работели над 250 компании в сектора с над 65 хил. заети. По данни на Иван Михайлов, председател на борда на "Аутомотив клъстер България", оборотът е на стойност 10 млрд. лв.

 "Алкомет" ще произвежда части за електромобили на немски автомобилен гигант

"Алкомет" ще произвежда части за електромобили на немски автомобилен гигант

Двете компании са сключили договор за 10 години