Китайският производител Xiaomi започна строителство на своя първи автомобилен завод в Пекин. Toй ще бъде изграден на два етапа, а паралелно с него ще бъдат построени централа на марката, изследователски център и шоурум.

Строителството на автомобилния завод трябва да приключи до 2024 година. Тогава ще започне и производството на първия електроавтомобил на Xiaomi, за който се предполага, че ще бъде седан. В началото ще е само за китайския пазар, а на по-късен етап, и за световен износ, пише БНР.

Xiaomi и Huawei са решили да инвестират в Solid State Lion, която е специализирана в областта на твърдотелните акумулатори.

Друга инвестиция на Xiaomi е в производителя на полупроводници Yuntu Semiconductor. През следващите 10 години китайците смятат да инвестират около 10 млрд. долара в автомобилното си подразделение. Xiaomi Auto мисли да пуска на пазара по един нов модел всяка година.

Продажбите на Xiaomi в Китай бележат ръст от едва 4% на годишна база. Общите продажби на смартфони в страната пък са спаднали с 5 на сто.

Xiaomi се насочи и към отваряне на свои физически магазини. През октомври компанията вече имаше 10 000 в Китай и обеща да утрои броя им в следващите две до три години.

Xiaomi печели и продажбата на онлайн реклами и други видове потребителски хардуер. Растежът на звеното за интернет услуги е с 27% на годишна база.