На Земята може да се произведе достатъчно храна за всички хора, но по-важното е каква храна правим. Това твърди пред сръбските и словенски медии милиардерът от Словения Само Логин, съосновател и собственик на компанията LoginEKO, която е закупила над 4000 хектара земя във Войводина, където планира да прави биологично производство.

"Нашата задача е да направим здравословната храна достъпна за всички. Днес това все още е привилегия, вярвам, че не трябва да е така", подчертава Логин.

Създатели на известната видеоигра Talking Tom, която постигна световна популярност, словенците Иза и Само Логин в един момент решават да продадат суперуспешната си и печеливша компания Outfit7 за $1 милиард и да се орентират към нов бизнес.

Smart Organic придобива германски конкурент и изгражда нова база в Божурище в инвестиция от 6 милиона лева

Smart Organic придобива германски конкурент и изгражда нова база в Божурище в инвестиция от 6 милиона лева

Яни Драгов, изпълнителен директор на компанията, пред Money.bg

Бизнес списанието Finance наскоро ги обяви за най-богатите хора в Словения с комбинирана собственост на стойност 7,1 милиарда евро.

"Планът ни беше да не продаваме компанията за $1 милиард. Вместо това, искахме да влезем в проекти с нестопанска цел, които решават предизвикателствата на съвременната епоха. Когато все пак продавахме Outfit7, нашите инвестиционни банкери питаха защо я продаваме и то по времето, когато компанията беше в най-добрия си период. Моят отговор беше, че ако не я продадем, алчността ще победи", подчертава бизнесменът.

Защо Сърбия и защо био храна?

На въпроса защо точно Сърбия, Само Логин отговаря, че там се е появила възможност за закупуване на земя. На въпроса защо храна дава по-изчерпателен отговор.

"Храната е най-важният артикул в бъдещето на човечеството. В същото време най-големият проблем със замърсяването се свежда до производството на храна. Мнозина смятат, че енергията създава най-много замърсяване, но аз вярвам, че това е храната. Ако не решим този проблем, ще създадем невъзможни условия за оцеляването си на планетата", категоричен е словенецът.

Той допълва, че инвестициите в областта на енергетиката са огромни, но няма достатъчно инвестиции в устойчивото производство на здравословни храни.

LoginEKO има международен екип, като една част от този екип е в Сърбия. Според Ложин, самата компания едва ли ще бъде супер печеливша, защото инвестира предимно в разработване на нова формула за устойчиво производство на био храна, която по-късно да бъде споделена безплатно с всички.

Светът купува най-скъпите храни от 70-те години насам. Какво правят правителствата?

Светът купува най-скъпите храни от 70-те години насам. Какво правят правителствата?

Нарастването на цените не е просто икономически и социален, но и политически проблем