Една от най-големите компании за прозиводство на биохрани у нас - Smart Organic успешно набра максималните възможни 5,8 милиона лева капитал от БВФ. Това е първата компания от програмата beamUp lab, която прави IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на БФБ.

В интервю за предаването предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Smart Organic - Яни Драгов коментира, че големият интерес от страна на инвеститорите е бил очакван за него.

"Събрахме максиммалната възможна сума, но всъщност имаше интерес към двойно по-голям брой акции. Ще използваме набраните средства за придобиване на германска компания и за изграждане на нова база за производство в Божурище", заяви Драгов.

Производителят на биохрани Smart Organic набра 6 милиона лева в IPO на БФБ

Производителят на биохрани Smart Organic набра 6 милиона лева в IPO на БФБ

Това е първата компания от програмата beamUp lab

Българският прозиводител на биохрани ще построи голяма складово-производствена база, която трябва да е готова до година  и половина. Повечето процеси ще бъдат роботизирани, но базата ще отвори и между 20 и 30 нови работни места. 

Колкото до придобиването на германския конкурент, подробностите за това кой е той все още се пазят в тайна.

От българската фирма за суперхрани и барчета отчитат ръст на приходите в размер на 27% тази година или около 50 милиона лева - без да се брои ефектът от придобиването на германската компания. С нея фирмата очаква около 60 милиона лева.

"Хората по време на пандемията се обръщат към по-здравословните храни и обръщат повече внимание на това кака се хранят. 27% е ръстът ни в края на октомври спрямо същия период на миналата година. Очакваме около 20% органичен ръст и догодина", дохълни Яни Драгов.

Най-големият пазар на компанията остава България, а най-големият експоретен пазар е Германия. Следват Австрия и Швейцария. Фирмата има сериозно присъствие и в Румъния. Суперхраните, които фирмата предлага са богати на витамини, антиоксиданти и растителни протеини. В продуктите им няма пестициди, защото храните са биосертифицирани.