Около 20 милиона работни места са изложени на риск в Африка, тъй като се очаква икономиките на континента да се свият тази година, поради въздействието на пандемията на коронавирус, според проучване на Африканския съюз (AU).

Досега Африка представлява само част от общия брой на случаите на болестта, която е заразила повече от един милион души по света, според данни на Reuters.

Но африканските икономики вече са изправени пред предстоящ икономически спад, ниски цени на петрола и суровините и "затънал" туристически сектор.

Преди началото на пандемията Африканската банка за развитие предвиждаше ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за целия континент да достигне 3,4% тази година.

И в двата сценария от проучването на АU, озаглавено "Влияние на коронавируса върху икономиката на Африка", БВП вече ще се свие.

Според това, което изследователите от АU смятат за реалистичен сценарий, икономиката на Африка ще се свие с 0,8%, докато песимистичният сценарий показва спад от 1,1%. До 15% от преките чуждестранни инвестиции могат да изчезнат.

Въздействието върху заетостта ще бъде драматично. "Близо 20 милиона работни места са "заплашени" на континента, ако ситуацията продължи", се казва в анализа.

Южна Африка затваря мините за три седмици

Най-големият износител на платина затваря мините за три седмици

Мерките са безпрецедентни

Африканските правителства биха могли да загубят от 20% до 30% от фискалните си приходи, изчислени на 500 милиарда през 2019 г.

Междувременно се очаква износът и вносът да спаднат поне 35% спрямо нивата от 2019 г. Това се случва в момент, когато борбата срещу разпространението на вируса ще доведе до увеличаване на публичните разходи от поне 130 милиарда долара.

Петрол

Най-големите производители на петрол в Субсахарска Африка, Нигерия и Ангола могат да загубят доход от 65 милиарда долара. Очаква се африканските износители на петрол да удвоят бюджетните си дефицити тази година, докато икономиките им намаляват средно с 3%.

Туристически дестинации

През последните години Африка е сред най-бързо развиващите се региони в света по туризъм. Но тъй като границите вече са затворени, за да се предотврати разпространението на болестта, секторът е почти изцяло затворен.

Според един сценарий, туризмът и туристическият сектор в Африка могат да загубят поне 50 милиарда долара, поради пандемията и поне 2 милиона работни места", се казва в проучването.

Паричните преводи от африканци, живеещи в чужбина - най-големият финансов приток на континента през последното десетилетие - едва ли ще спрат удара.

"С икономическата активност в редица държави в много напреднали и нововъзникващи пазарни страни, паричните преводи в Африка могат да претърпят значителен спад".