Един от най-уважаваните лидери в Африка е на косъм да загуби позицията си заради скандал с... източена кредитна карта. Амена Гуриб-Факим, която е президент на островната държава Мавриций, е обвинена, че е изхарчила почти всички средства от сметка, свързана с местна фондация за наука и технологии.

И според медиите в страната тя ще подаде оставка като държавен глава след празненствата послучай 50-годишнината от независимостта на Мавриций, отбелязвана на 12 март. Самата Гуриб-Факим отрича да има такива планове, пише сайтът Quartz.

Според обвинението тя е използвала платинена кредитна карта, дадена й от организацията Planet Earth Institute, за да си купи бижута на стойност от 8218 долара и дрехи за близо 15 хиляди долара от безмитна зона в Дубай. В допълнение към тази сметка влизат и още 1286 долара за покупката на смартфон от магазин на Apple във Вашингтон.

От местните медии обаче посочват, че случаят е по-заплетен, тъй като името на Гуриб-Факим е свързвано и със скандалния анголски бизнесмен Алваро Собриньо.

Официално двамата са свързани чрез неправителствената организация Planet Earth Institute, основана от Сорбиньо с цел да стимулира развитието на науката и технологиите в Африка.

Първоначално президентът на Мавриций отхвърля обвиненията. По-късно обаче от фондацията излизат със становище, в което се посочва, че Гуриб-Факим е използвала кредитната карта "по погрешка", като тя й била издадена, за да покрива разходите по пътуванията на държавния глава с цел "представяне на постиженията на африканската наука, нови технологии и иновации".

В центъра на скандала остава името на Собриньо, който има сериозно присъствие на политическата сцена, както и във финансовата сфера в островната държава. Там обаче от известно време се водят разследвания срещу него.

Такива има и в Португалия, свързани с името на анголския бизнесмен и връзката му с португалската банка Banco Espirito Santo, които са за пране на пари.

Самата Гуриб-Факим от своя страна попада във фокуса на международните медии още през 2015 година, когато става първата жена президент на страната.