Историческият срив на цените на петрола през пролетта доведе до осезаемо поевтиняване на горивата в различните части в света, включително в България.

Към 22 септември американският суров петрол, например, се търгува за около 39,6 долара за барел. За сравнение година по-рано той се е продавал за над 57 долара за барел, показва статистика на специализирания сайт OilPrice.

В същото време средните цени на горивата на българския пазар към днешна работа са 1,79 лева на литър за бензин А95 и 1,80 лева за дизел. Точно година по-рано средната им стойност е съответно 2,22 лева и 2,28 лева за литър или с 43 и 48 стотинки по-скъпо.

Бензинът и дизелът у нас поевтиняха значително през последните месеци

Горивото може да остане евтино още дълго време. С колко паднаха цените у нас досега?

Бензинът и дизелът излизат с над 40 стотинки по-евтино в момента в сравнение с 2019-а

С подобни цени на горивата към днешна дата в България те са едни от най-ниските за Европейския съюз (ЕС), като по-евтино да заредиш резервоара на колата си излиза само в Унгария и Полша, според данни на платформата Fuelo.net. Там бензинът е съответно 1,73 и 1,45 лева на литър, а дизелът - 1,79 и 1,50 лева за литър.

От статистиката на сайта става ясно, че има и няколко страни в света, където горивото излиза под 1 лев на литър. Логично сред тези държави са едни от ключовите производителки и износителки на петрол в света.

Най-евтино излиза в Либия, където литър бензин се продава средно за едва 0,25 лева на литър, а дизелът е средно 0,19 лева за литър. Иначе казано там литър бензин се продава повече от 7 пъти по-евтино в сравнение с България, а литър дизел - близо 10 пъти по-евтино.

Веднага след Либия страната са Алжир и Кувейт, където бензинът струва между 0,30 и 0,40 лева за литър. Дизелът се продава за 0,19 лева в първата, но във втората е значително по-скъп - 0,64 лева за литър.

За Саудитска Арабия цените са съответно 0,43 лева за литър бензин и 0,36 лева за дизел. В САЩ първото гориво е 0,84 лева за литър, но за второто цената надхвърля 1 лев или по-точно средната е 1,12 лева за литър. За под тази граница се продават горивата още в Египет и Тунис, сочат данните.