България, Полша, България, Словакия, Словения и трите балтийски държави отчитат спад на чуждите резервации през седмицата след 24 февруари. Причината: войната в Украйна. Това показва анализ на резервациите за полети на ForwardKeys за въпросния период, цитиран от Bloomberg. Намалели са както туристическите резервации, така и бизнес пътуванията.

Анализът се основава на данни за билети, предоставени от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

"Резките понижения на пътуванията показват фактор на страха на пътниците, който незабавно спря резервациите за полети в региона", заяви вицепрезидентът на ForwardKeys Оливие Понти.

Война на един хвърлей от България: за какво трябва да се готвим

Война на един хвърлей от България: за какво трябва да се готвим

Фактите говорят, че България няма да може да избегне силно негативни последици за себе си от разгръщането на пълномащабна война на територията на Украйна. Трябва да се готвим за остро влошаване. Ето най-спешните мерки:

Спадът на пътуванията се дължи както на намалелите резервации от САЩ, така и на тези от Западна Европа и идва на фона на отшумяването на пандемията и доскорошното очакване на ръст на пътуванията в цяла Европа.

Авиопревозвачите, чийто бизнес зависи от силно засегнатите страни, са LOT Polish Airlines SA, Air Baltic Corp. и Deutsche Lufthansa AG. Проучването не обхваща нискотарифните авиокомпании Wizz Air Holdings Plc и Ryanair Holdings Plc, но двете са сред най-натоварените в района и определено ще бъдат засегнати от отлива на пътувания, подчертават експерти.

Акциите на базираната в Будапеща Wizz Air вече поевтиняха с 30% от началото на годината на фона на струпването на военни сили и последвалите военни действия в Украйна.

Ryanair, която разчиташе именно на региона на Източна Европа за растеж, също отбелязва спад на цената на книжата си от 13%.

Ако военният конфликт продължи по-дълго, авиоексперти прогнозират, че американците вероятно ще отменят много от планираните си пътувания в цяла Европа, което ще удари силно и големите авиокомпании. Резервациите за пътувания между европейските държави вече са спаднали с 23%, а за полети до региона от САЩ - с 13%, сочи още анализът на ForwardKeys. Тези от САЩ към Европа до момента са намалели с 9%.

Летище София получи разрешение за директни полети до САЩ

Летище София получи разрешение за директни полети до САЩ

Презокеанските полети са с една стъпка по-близо, коментира изпълнителният директор на летището