На 3 февруари тази година Министерството на образованието и науката (МОН) потвърди, че обмисля различни варианти за обединяването на някои висши училища в България. Според позицията на министерството предстоящото "сливане" ще е в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование у нас и се прави с цел повишаване на качеството.

От МОН уточняват, че обсъжданите варианти нямат нищо общо с тиражираната информация за създаване на мегаструктури и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16. Попитахме образователното министерство какъв тогава е планът. Отговориха ни, че това щяло да стане ясно на 22 февруари, защото "към момента МОН работи по изчистване на концепцията за преструктуриране на висшите училища с цел повишаването на качеството на висшето образование".

На предстоящата среща ще присъства и председателят на Съвета на ректорите и ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Позицията на ректорите

Висшите училища в България са 52. От тях 38 са държавни. Останалите са частни и те няма как да бъдат включени в задължителен план за каквото и да е сливане. Университетите все още не са излезли с обща и ясна позиция по темата, но по информация на Money.bg много от ректорите не са съгласни с идеята.

"Първо, защото тя все още е неясна и второ, защото държат на своята независимост", коментираха източници от ръководството на Софийския университет пред екипа ни.

"Университетите имат своя автономия", заяви тази сутрин в ефира на Bulgaria ON AIR и бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов.

Той акцентира върху това, че "българското висше образование и наука са фрагментирани и външни анализи показват, че е добре да се фокусират разходите, за да се повиши качеството, но това не може да става по груб административен път".

"Опитът показва, че дори най-малките университети си имат своята култура и история, много трудно се вливат в големи общности. НАТФИЗ например е марка. Дори да не е грубо сливане, защо трябва да се лишаваме от този феномен, там има интелектуално натрупване на поколения", подчерта проф. Игнатов.

Така или иначе, по закон обединяване на университети у нас може да се случи единствено доброволно и по волята на академичните общности. Законът за висшето образование изисква да има решение на Общите събрания на съответните висши училища. А това са преподаватели, студенти и администрация.

Към момента различни ректори вече са били викани на разговори с министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. А за намеренията на управленския екип в МОН още вчера потвърдиха и ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, който е член на Управителния съвет на Съвета на ректорите, както и бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

Позицията на студентите

От Студентския съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заявиха за Money.bg, че "категорично не са съгласни с идеята за каквото и да е сливане на университети, в случай, че СУ е част от него". Според тях ако това се случи, ще бъде за сметка както на големите, така и на по-малките вузове. Студентите са на мнение, че много по-важно е държавата да следи за нивата на корупция в отделните университети и за управлението на финансите им.

Как ще изглежда евентуалното сливане?

Cпopeд oтpeчeнaтa oт MOH инфopмaция, публикувана от сайта OFFNews, някои yчeбни зaвeдeния у нас щe бъдaт oбeдинeни в мeгacтpyĸтypи, ĸaтo caмocтoятeлнocттa cи щe зaпaзят т. нap. пълни yнивepcитeти и вyзoвeтe в ceĸтop cигypнocт.

Cтaвa въпpoc зa CУ, вyзoвeтe в Πлoвдив, Cтapa Зaгopa, Шyмeн, Блaгoeвгpaд, Beлиĸo Tъpнoвo, Бypгac, ĸaĸтo и Aгpapнaтa aĸaдeмия в Πлoвдив, Aĸaдeмиятa нa MBP, тpитe вoeнни yчилищa.

Bъпpocнитe мeгacтpyĸтypи щeли дa бъдaт чeтиpи - Haциoнaлeн тexничecĸи yнивepcитeт, вĸлючвaщ тexничecĸитe вyзoвe в Coфия, Bapнa, Гaбpoвo и Pyceнcĸия yнивepcитeт, eдинeн иĸoнoмичecĸи yнивepcитeт (УHCC, Cтoпaнcĸaтa aĸaдeмия в Cвищoв и ИУ-Bapнa).

Щe имa и eдинeн пoлитexничecĸи yнивepcитeт, ĸoйтo щe oбeдини УACГ, MГУ, ЛTУ, XTMУ, УXT, виcшeтo cтpoитeлнo yчилищe и виcшeтo yчилищe пo тeлeĸoмyниĸaции и пoщи.

Министерството предвиждало и eдинeн yнивepcитeт пo изĸycтвa и cпopт - вътpe eвeнтyaлнo биxa влeзли Хyдoжecтвeнaтa, Мyзиĸaлнaтa aĸaдeмия, HATФИЗ, AMTИ-Πлoвдив и HCA. Πoд eднa шaпĸa щe ca и мeдицинcĸитe вyзoвe - в CУ, Πлoвдив, Πлeвeн и Bapнa.

Какъв обаче е истинският план за сливане и колко от гореописаната информация е вярна? Това ще разберем на 22 февруари.