117 хиляди граждани от европейски държави са напуснали Великобритания през 2016 година. Това показват данните на официалната статистика на Обединеното кралство в доказателство на ефекта "Брекзит". Това увеличение е с 36% по-голямо в сравнение с предходната година.

Напусналите Острова са най-много по брой от годините на глобалната финансова криза. Причина за тенденцията са притесненията около статута на европейските граждани след излизането на страната от Европейския съюз (ЕС).

Като цяло нетната миграция от съюза е намаляла до 133 хиляди души от 184 хиляди през 2015 година. Най-голям отлив има на гражданите от страните от най-новите членки на ЕС от Централна и Източна Европа. Напусналите от тях са скочили с 67% до 57 хиляди души.

От друга страна броят на хората, идващи в Обединеното кралство, е намалял с една четвърт през миналата година до 248 хиляди души.

Към момента грубо 3 милиона души от ЕС живеят във Великобритания. Значителна част от тях работят в селското стопанство и строителната индустрия, но други са преподаватели в университети, доктори и учени.