Френският президент Еманюел Макрон сключи търговски споразумения с Катар за милиарди долари, включително продажба на изтребители "Рафал" и стотици бронирани машини на емирството, информира Reuters. Агенцията отбелязва, че сделките са сключени на фона на напрежението в Близкия изток.

Катар купи 24 изтребителя „Рафал" от Франция

Катар купи 24 изтребителя „Рафал" от Франция

Подписаха договор за 6,3 милиарда евро

Макрон е в Доха за разговори с емира Тамим бин Хамад ал Тани относно борбата срещу финансирането на тероризъм.

Катар се съгласи да закупи 12 изтребителя "Рафал" и в бъдеще може да вземе още 36. Емирството вече закупи 24 самолета за 5 милиарда евро, включително ракети.

Споразуменията също включват закупуване на 490 бронирани автомобила от компанията Nexter. С тях се изпраща сигнал до съседите, след като Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха политическите си и търговски връзки с Доха през юни. Те обвиняват Катар, че подкрепя тероризма, което се отрича от емирството.

Катар ще купи 50 самолета a321neo на Airbus с опция за допълнителни 30, а също така е сключен договор с френски консорциум за строителство на метро в Доха за около 3 милиарда евро.

Париж има тесни търговски и политически връзки с Катар и желае задълбочаване на бизнес интересите, а също така насърчаване на катарските инвестиции във Франция, където богатата на газ държава има активи за около 10 милиарда долара.