Френското правителство отпуска 20 милиарда евро за да подпомогне компании, които се борят за оцеляване по време на коронавирусната криза, заяви финансовият министър Бруно Льо Мейр в петък.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер многократно се ангажира да помогне на корпоративните гиганти на Франция да преминат през коронавирусната криза, като дори има идеи за национализация, ако е необходимо, пише Reuters.

"Решихме да вложим 20 милиарда евро в специалния фонд, за да подкрепим капитала на компаниите, които се нуждаят оттова, независимо дали са публични или частни", заяви Льо Мейр по радио Европа 1.

На първо място в списъка на компаниите, които може да се нуждаят от държавни средства, е Air France.

"Що се отнася до Air France, ние сме готови, когато дойде моментът, да ги подкрепим и да се уверим, че се възстановява бързо", заяви Льо Мер.

Междувременно 342 хил. малки компании са използвали специален фонд за солидарност, който има за цел да ги подкрепи по време на кризата, като се очаква, че това ще струва 6 млрд. евро.

Според източници на Ройтерс, Air France води преговори с банки за получаване на до 6 милиарда евро заеми, гарантирани от френското и холандското правителство.

Междувременно други компании, чиято бизнес дейност е спряла, се опитват първо да използват банков кредит, а не да се втурват към държавата за нов капитал.

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенард заяви, че производителят на автомобили, в който френската държава има 15% дял, може да търси банкови заеми на стойност 4-5 милиарда евро.