От бившето най-натоварено летище в Европа, британското Heathrow (Хийтроу), обвиниха правителството и политиката по отношение на ограниченията за пътуване във Великобритания, че са причина за забавяне на възстановяването му, съобщава Sky News. От ръководството на аеропорта коментират, че вместо първо, днес то заема едва десетото място сред най-натоварените летища на Стария континент и това само засилва финансовите му загуби, удрящи по цялата икономика на страната.

От най-големия полетен център вна Великобритания съобщават, че трафикът през ключовия ваканционен месец август е намалял с огромните 71% в сравнение с нивата от преди пандемията през 2019-а година и ев размер само на 2,23 милиона души.

Това все пак е с около 700 000 повече спрямо цифрите от юли и с 57% повече от август миналата година. Всъщност, август месец тази година е бил-натовареният месец за пътниците от март 2020-а. Но това съвсем не е достатъчно.

 Heathrow стигна до загуби от $4 милиарда

Бившето най-натоварено летище в Европа отчете загуби от $4 милиарда

Прогнозите на летището са, че през 2021 година през него ще минат 21,5 милиона пътници

Днес на бившето първо съперничат аерогарите на Амстердам, Париж и Франкфурт, като "всички те се възстановяват с много по-бързи темпове". Истанбул, Мадрид, Анталия, Майорка, Барселона и Атина също изпреварват Heathrow. Според представителите на летището това се дължи на "постоянно променящите се ограничения, скъпите и ненужни изисквания за тестване на ваксинирани и/или пребуледували Covid-19 хора и липсата на общ адекватен държавен подход за възстановяването му.

"Всички тези правителствени регулации за пътуване просто смачкват Heathrow в сравнение с конкурентите, които напредват за сметка на Великобритания, губи пазарен дял", допълват от летището в Лондон.

Товарът на летището също остава намален с 14% в сравнение с нивата от преди пандемията, докато европейските конкуренти вече са се върнали към предишните обеми от края на 2020-а година. От британското летище призовават за "рационализиране на правителствените ограничения за пътуване" по примерите на повечето европейски държави.

Най-голямото летище в света отчита 40% по-малко пътници

Най-голямото летище в света отчита 40% по-малко пътници

Но главният директор е положително настроен за края на годината

Ако това не се случи, финансови експерти предуреждават, че Великобритания ще изостане икономически още повече от Европа, тъй като както търговията, така и туристите все повече ще заобикалят Обединеното кралство.

Новият спад на Heathrow в европейската класация на най-натоварените летища идва след загубата му на първото място още през октомври миналата година. До момента аеропортът е натрупал финансови загуби от близо 3 милиарда лири - от началото на кризата, до която доведе пандемията.