Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск използва социалната мрежа Twitter, за да се оплаче от предизвикателствата пред търговията с автомобили с Китай, обръщайки се към президента на САЩ Доналд Тръмп.

В серия от съобщения към държавния глава, Мъск заяви, че е "срещу митата за внос по принцип, но сегашните правила правят търговията много трудна. Все едно да се състезаваш на Олимпийските игри с оловни обувки".

Tesla отдавна се опитва да пробие в Китай и да започне да произвежда част от автомобилите си там, но засега удря на камък - основно защото Мъск не иска да даде част от контрола върху процеса на местна компания. Според законите в Поднебесната империя чуждестранните компании са длъжни да създадат съвместно предприятие с местен играч.

"Нито една американска автомобилна компания не може да притежава дори 50% от своя завод в Китай, но има пет китайски компании за електромобили в САЩ, които притежават 100%", оплака се той.

Мъск припомни още, че при внос на автомобили в Китай митото е 25%, а когато китайски компании изнасят за САЩ, налогът е едва 2,5%.

Тръмп, който често се оплаква от търговията с Китай, при която САЩ записва огромен дефицит, цитира едно от съобщенията на Мъск при обявлението на новите мита, направено вчера, и заяви, че американските автомобилни производители не са третирани честно по света. "Това трябва да се промени", заяви държавният глава, говорейки за разликата в митата.

Tesla иска да построи завод в китайската финансова столица Шанхай и през ноември Мъск изрази надежда, че тя ще започне да работи в рамките на следващите три години. Компанията и местните власти обаче все още не са постигнали споразумение. Китай вече заяви намерение да намали вносните мита за автомобили и да намали регулациите за собственост, когато става въпрос за електромобили.