Индия ще построи изцяло нов град, за да даде лесна възможност на инвеститорите да влязат в растящата икономика. В Гуджарат, родния щат на премиера Нарендра Моди, като гъби изникват нови сгради на иначе пустия парцел с размер 3,5 кв. км., разказва CNN. Страната се надява, че малкият засега брой сгради някой ден ще могат да се съревновават с финансови центрове като Сингапур, Дубай и Хонконг.

Името на новия град ще бъде Gujarat International Finance-Tec City - или GIFT City.

В него вече има не една, а две фондови борси, а правителството вече направи търгуването на тях почти изцяло без данъчна тежест. Градът ще притежава и свой финансов регулатор - това е част от усилията за намаляване на бюрокрацията, пред която се изправят чуждите инвеститори.

Редица компании, привлечени от данъчните облекчения, ниските цени на имотите и други стимули, вече се преместиха там. И някои от тях успяха да съкратят разходите с 80%.Чуждестранните инвеститори отдавна са привлечени от потенциала на Индия. Икономиката ѝ нарасна със 7,2% през последните три месеца на 2017 - по-бързо от тази на Китай.

Привличането на чужденци е едната цел, но градът може да накара и местните да инвестират в родната си страна. Новите борси са единствените в страната, които позволяват търговия в щатски долари.

Главният изпълнителен директор на Бомбайската фондова борса Ашишкумар Чаухан сравни GIFT City и ефекта, който той ще има, с Хонконг и Китай през последните 30-40 години.

Самите инвеститори не се бавят - когато търговията започна преди 15 месеца дневният обем от сделки достигаше едва 1 милион долара. В понеделник цифрата за първи път стигна 500 милиона долара.Следващата важна цел в списъка е привличането на хора, които да живеят там.

В града в момента три големи офис сгради, училище и data център. Първите жилища ще са готови до май, а следващите в рамките на две години. Едва на 25 минути има летище.

До момента GIFT City е привлякла близо два милиарда долара в инвестиции в строителство, като се очаква тази цифра да набъбне до 11 милиарда долара.