Най-голямото електроразпределително дружество в Калифорния планира да спре електричеството през дните със силни ветрове по време на пожароопасния сезон това лято. Планът може да накара милиони домакинства да живеят на тъмно, след като по-голямата част от тях не са готови, пише Bloomberg.

Идеята на PG&E Corp идва, след като през миналата година скъсана жица най-вероятно причини най-смъртоносния пожар в историята на щата. И макар че решението може да реши един проблем, ще създаде друг.

Някои калифорнийци прибягват към други източници на електричество - шанс за производителите на акумулаторни системи като Sunrun, Tesla и Vivint Solar. Но не всеки има или може да си позволи такава. В същото време губернаторът Гавин Нюсъм обеща $75 милиона помощ.

Пожароопасният сезон започва около юни и продължава понякога дори и до декември. Опасността се усилва при силен вятър.

Частично решение на проблема със спирането на тока ще бъде изграждането на центрове, в които ще работят генератори. Крис Кънинг, кмет на Напа Вали, пък посочва, че работи по друга идея: малка електропреносна мрежа от соларни панели и батерии.

PG&E, чийто фалит бе забързан от огромните искания за обезщетения след пожарите миналата година, се задължи да предупреди поне два дни по-рано за спиране на тока.

Инсталирането на акумулаторна система е решение, но през 2016 г. едва 400 домакинства в щата са имали такава. През миналата година броят им рязко скача до 10 000, но далеч от достатъчното. Една от причините е цената: $16 400.