Съд в Токио одобри излизането на Карлос Гон под гаранция. Доскорошният председател на борда на Nissan Motor Co. може да бъде пуснат още днес. Прокуратурата най-вероятно ще обжалва решението.

Гаранцията на Гон е в размер на 1 милиард йени ($8,9 милиона). Той няма право да напуска страната и се е съгласил в дома му да бъдат монтирани камери. Гон няма право да общува и с външни лица.

Автомобилният бос прекара 107 дни зад решетките по обвинения за финансови престъпления, за които законът предвижда до 10 години затвор.

По-рано Гон заяви, че арестът му в Япония е резултат на "заговор и предателство" срещу него. Според него, някои от мениджърите на Nissan са искали да сложат край на плана му да въведе по-тясно сътрудничество между японската компания и френската Renault, която той също оглавяваше. По думите му, той се обсъдил идеята си с главния изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава.

В интервю пред Nikkei Гон посочва, че е искал на разговорите да присъства и главния директор на Mitsubishi, която е част от алианса, но Саикава отказал. Според плана на Гон, трите производителя е трябвало да се обединят под общ холдинг.

Той подчерта, че няма съмнение, че обвиненията срещу него идват от мениджъри в Nissan.