Всички от седемте континента на Земята разполагат с разнообразие от различни ресурси. Най-богата на такива е Африка, където могат да бъдат намерени петрол, мед, диаманти, боксит, злато, литий, дървесина и много други.

На Черния континент се намират 30% от минералните ресурси на планетата. В допълнение там се намират и най-големите залежи на метали, пише специализираният сайт World Atlas.

Петрол

Снимка 298790

Източник: GettyImages

12% от добития петрол в света идва от Африка. Водещите в производството на суровината държави са Нигерия, Либия, Ангола, Алжир и Египет. Първите две са сред най-големите износителки на черно злато в глобален мащаб, а основната част от доставките е за Европа и Щатите.

Благородни метали

Снимка 389656

Източник: iStock

Отново на Черния континент се намират най-големите залежи на благородни метали, като злато, кобалт и платина. Те се изчисляват на милиарди долари. Най-много от жълтия метал добива Южна Африка. Сред другите, които добиват значителен обем злато, са Бенин, Мароко и Гамбия.

Кобалтът също е сред металите, които могат да бъдат намерени на различни места в Африка. Той е ключов за производството на електрически автомобили. Грубо казано около две трети от неговият добив идва от Демократична република Конго.

Платината е сред най-редките благородни метали, а най-големи резерви от нея в света има в Южна Африка. Тя се използва в изработката на бижута, електроника и медицинско оборудване.

Дървесина

Снимка 389664

Източник: iStock

По-голямата част от африканските държави имат огромни площи, покрити с гори. Това е и причината те да са сред водещите износителки на дървен материал в глобален мащаб. Десет от тях са част от Международната организация за тропически дървен материал. Това са Камерун, Габон, Того, Либерия, Кот Д"Ивоар, Нигерия, Демократична република Конго и Гана. Те изнасят дървесина основно за Китай, Великобритания, Франция и САЩ.