Миналият месец цената на златото достигна рекорден връх, над $2 000 за тройунция. Но докато поскъпването бе движено от трейдърите, все пак това ни кара да се запитаме още колко са запасите от ценния метал по земята и дали някога те ще свършат, пише BBC.

Златото е търсено като инвестиция, символ на социален статус и е ключов компонент в редица електронни продукти. Но е и ресурс, който може да се изчерпа.

Експертите говорят за пик - когато сме добивът през дадена година е достигнал абсолютен връх и той не може да бъде постигнат отново. Някои смятат, че вече сме достигнали този момент. През 2019 г. общият добив достигна 3 531 тона, с 1% по-малко спрямо 2018 г., по данни на World Gold Council. Това е първият годишен спад от 2008 г. насам.

"Макар че повишението на добива може да се забави - или дори да се обърне през следващите години заради изчерпването на настоящите мини и все по-рядкото откриване на нови, да твърдим, че производството е достигнало пик е малко преждевременно", смята Хана Брандщатер, говорител на World Gold Council.

Когато този връх бъде достигнат, не бива да очакваме, че през следващите години добивът ще отчете драматичен спад. По-скоро се очаква постепенно намаляване през следващите десетилетия.

Колко злато остава?

Компаниите, които се занимават с добив, изчисляват по два начина оставащото злато. От една страна са резервите, които представляват златото, което може да бъде изкопано на печалба. От друга, са залежите, които към момента ще донесат загуба, но при по-висока цена на метала ще имат икономически смисъл.

Обемът на първите може да бъде изчислен по-точно, но задачата все пак не е лесна. Но все пак към момента се смята, че има около 50 хил. тона, които могат да бъдат добити лесно и на печалба. За да дадем перспектива, ще кажем, че до момента са добити около 190 хил. тона злато.

С подобряването на технологиите обаче може да се окаже, че част от златото, което към момента компаниите не искат да добиват, ще влезе в графата на "резервите".

Къде все още има злато?

През последните години все по-трудно се откриват нови златни мини, особено такива с големи залежи. Все още няма няколко региона, в които не са правени проби, но най-обещаващите са в някои от най-нестабилните части на света като Западна Африка.

Земята не е единственият източник - знае се, че злато има и на Луната. Но разходите за добив и транспорт до земята са толкова големи, че "никога няма да има икономически смисъл", казва експертът Шинейд О"Съливан. Злато има на Антарктика, но заради суровото време добивът там също няма икономически смисъл - компаниите ще губят повече, отколкото ще спечелят от продажбата.

Същото важи и за залежи по океанското дъно.

Един благоприятен фактор за златото е, че за разлика от други ресурси като нефта, то може да бъде рециклирано. Така че дори когато вече не можем да го добиваме, то може и да не свърши никога.