Преди две години Полша обяви амбициозен план за създаването на едно от най-големите летища в Европа, което да се превърне във "врата" към Азия. Сега страната избра стратегически консултант по този проект.

Властите във Варшава ще работят в тази посока с едно от най-добрите летища в света - международната аерогара Incheon в Южна Корея, съобщава местното издание The First News.

Експерти от сеулската аерогара ще бъдат партньор за Полша в изграждането на т.нар. Централен комуникационен порт (Central Communication Port - CPK), който ще се намира между Варшава и съседния на столицата град Лодз.

Транспортният хъб включва изграждането на аерогара заедно с линии за жп и пътен транспорт. Целият комплекс ще бъде изграден на площ от 3000 хектара и ще се намира на 37 километра на запад от Варшава. След завършването на първата фаза той ще има капацитет от 45 милиона пътници.

Източноевропейското летище, което иска да бъде вратата към Азия

Източноевропейското летище, което иска да бъде вратата към Азия

Аеропотът търси инвеститори, планира да обслужва 100 милиона пътници

Според информацията 3-годишното партньорство между Полша и южнокорейската аерогара ще бъде подписано през декември тази година.

През 2018 година най-голямата източноевропейска икономика в Европейския съюз обяви, че планира до 2027 година да вложи 35 милиарда злоти (9,4 милиарда долара) в изграждането на транспортния комплекс.

Тогава беше посочено, че това ще бъде "най-голямото начинание в съвременната история на Полша" и най-големият транспортен център в Централна и Източна Европа, според ръководителя на проекта.

10-те най-добри летища в света през 2020-а

10-те най-добри летища в света през 2020-а

Днес летищата може да са пусти, но това не ги прави по-малко привлекателни

"Планът е да се създаде център за пътниците от ЦИЕ, които сега трябва да пътуват през Германия, Франция или Великобритания, когато пътуват с по-дълги полети", коментираха тогава от местното министерство на транспорта.

Що се отнася до аерогарата Inchon, няколко години подред тя беше посочвана за най-доброто летище в света. В класацията за 2020 година тя се нарежда на четвърто място в глобален мащаб след тези в Сингапур, Токио и Доха.