Авиоиндустрията преживява може би най-тежката криза в историята си заради блокирането, причинено от пандемията на новия коронавирус. Много държави затвориха границите си за посетители, което нанесе сериозен удар върху глобалния туризъм и авиокомпаниите. Това със сигурност направи летищата пусти, но не и по-малко добри.

Ето и топ 10 на най-добрите летища в света за 2020 година, подбрани след гласуване на пътниците по целия свят по време на Световното проучване за летищата 2019-2020 (2019-2020 World Airport Survey).

1. "Сингапур Чанги"

Летището "Сингапур "Чанги", кръстено на областта Чанги, свързва пътници от над 200 дестинации по целия свят. На летището седмично пристигат и заминават 5 000 международни авиокомпании. Летището беше избрано за: най-доброто летище в Азия; най-добро място за отдих, предвид удобствата, които предлага; както и за най-добро летище с капацитет 60-70 милиона пътници през 2020 година.

2. Международно летище "Ханеда", Токио

Разполагайки както с вътрешни, така и с международни терминали, международното летище в Токио "Ханеда" играе много важна роля за насърчаване на развитието на Япония като нация, ориентирана към туризма. Съоръжението тази година беше обявено за: най-доброто летище в категорията 70+ милиона пътници; най-чистото летище в света; най-доброто вътрешно летище в света.

Германският авиогигант Lufthansa ще губи по €350 млн. на месец до края на годината

Германският авиогигант Lufthansa ще губи по €350 млн. на месец до края на годината

За третото тримесечие загубата е €2 млрд.

3. Международно летище "Хамад", Доха

Международно летище "Хамад" е международното летище за Доха, столицата на Катар. Летището е описано като най-значимия архитектурен терминален комплекс в света, както и най-луксозният. Съоръжението беше избрано за: най-добро летище в Близкия изток; най-добро летище в категорията 30-40 милиона пътници; и за най-добър летищен персонал в Близкия изток през 2020 година.

4. Международно летище "Инчон", Сеул

Международно летище "Инчон" е най-голямото летище в Южна Корея и едно от най-натоварените летища в света. Съоръжението е бивш носител на титлата "Летище на годината" на наградите World Airport Awards. Летището беше обявено за победител в категорията за най-доброто транзитно летище в света през 2020 година. Вторият терминал на съоръжението беше обявен за най-добрия летищен терминал в света за тази година.

Всяко четвърто летище в Европа е пред фалит заради пандемията

Всяко четвърто летище в Европа е пред фалит заради пандемията

От януари летищата са загубили 1,29 милиарда пътници

5. Летище "Мюнхен"

Международното летище в Мюнхен е второто най-натоварено летище в Германия и второстепенен център на Lufthansa German Airlines. С над 150 магазина и около 50 обекта за хранене летището е като център на града, предлагащ на туристите и посетителите многобройни атракции и услуги. Летището беше избрано за: най-добро летище в Европа; най-доброто летище в Централна Европа; и най-доброто летище в категорията за 40-50 милиона пътници през 2020 година.

6. Летище "Хонконг"

Международното летище в Хонг Конг обслужва над 100 авиокомпании, извършващи полети до около 180 места по целия свят, включително 44 дестинации в континенталната част на Китай. Съоръжението е бивш многократен носител на титлата "Летище на годината" на наградите World Airport Awards. За тази година летището беше обявен за такова с най-добрата имиграционна служба в света.

7. Летище "Токио Нарита"

Летище "Токио Нарита" е международно летище, обслужващо района на Голям Токио в Япония. Съоръжението служи като международен център за Japan Airlines и All Nippon Airways. Към 2016 година "Нарита" е второто по натовареност пътническо летище в Япония. То беше обявено за летището с най-добри места за хранене в света през 2020 година.

След 15 години на строеж и няколко забавяния Германия ще има ново най-голямо летище

След 15 години на строеж и няколко забавяния Германия ще има ново най-голямо летище

Проектът за аерогарата "Берлин-Бранденбург" коства близо 7 милиарда евро разходи

8. Международно летище Centrair, Нагоя, Япония

През 2014 година 9,8 милиона пътници са пътували през международното летище в Нагоя, по-известно като Centrair. Летището има голям процент вътрешен трафик, като редица регионални маршрути се извършват до азиатските градове. По-дългите маршрути включват Хелзинки, Франкфурт, Хонолулу и Детройт. Centrair беше обявено за най-доброто регионално летище в света и за най-добро летище в категорията за 10-20 милиона пътници през 2020 година.

9. Летище "Схипхол", Амстердам

Летището Схипхол в Амстердам е основното международно летище на Холандия. Съоръжението е третото най-натоварено летище в Европа по обем на пътниците и най-натовареното в Европа по отношение на движението на самолетите. Летището беше избрано за най-доброто летище в Западна Европа през 2020 година.

10. Летище "Кансай"

Международното летище "Кансай", Япония, е открито през 1994 година и от тогава то се превърна във важен международен център за Япония, предоставяйки една от най-големите мрежи както за вътрешни, така и за международни маршрути с 24-часови операции. "Кансай" беше обявено за: летището с най-добър персонал в Азия; летище с най-добрия персонал в света; най-доброто летище в света за доставка на багаж през 2020 година.

Тази авиокомпания предлага "сватби в небето". Цените стартират от $18 000

Тази авиокомпания предлага "сватби в небето". Цените стартират от $18 000

Пакетите варират в зависимост от размера на самолета с опции за малко или повече гости на борда