Lufthansa е загубила почти €2 млрд. през третото тримесечие на 2020 г. Германският авиационен гигант е изправен пред срив в пътуванията заради пандемията, пише Deutsche Welle. Компанията е сред най-големите в авиоиндустрията на Стария континент. През второто тримесечие, когато в Европа вече бяха в сила мерките срещу вируса.

Перспективата до края на годината е мрачна: Lufthansa очаква да лети с капацитет от едва 25% до края на 2020 г.

"Изправени сме пред зима, която ще бъде трудна и предизвикателна за нашата индустрия", заяви главният изпълнителен директор Карстен Спор, предупреждавайки за още "неизбежно преструктуриране".

Завръщането на рестрикциите в Германия и в страни като Франция и Великобритания "помрачават значително" прогнозата за пътуванията по въздух, се казва още в изявление на компанията.

Lufthansa вече съобщи, че ще съкрати 22 хил. работни места в групата, която включва и Brussels Airlines, Swiss, Austrian Airlines и Eurowings. През април бе прекратена дейността на бюджетната ѝ авиолиния Germanwings. Компанията ще намали перманентно и броя на самолетите си с поне 100.

Все пак очакванията са, че Lufthansa ще губи по €350 млн. на месец до края на декември. Към края на септември тя разполага с €10 млрд. кеш или кешов еквивалент, при €2,8 млрд. в края на юни. През май компанията успя да постигне сделка за €9 млрд. в германското правителство. В замяна Берлин получи 20% дял, който възнамерява да продаде до края на 2023 г.