Международното летище в Пекин прави още една крачка към окичването си с титлата "най-много обслужени пътници", пише Bloomberg. Увеличаващият се брой на средната класа в Китай и световната тенденция за повече пътувания със самолет помогнаха за записването на нов рекорд на летището - 95,8 милиона за година.

Към момента то е второто най-голямо летище в света. И петте поредни години на непрекъснат растеж му помогнаха да се приближи още повече до сегашния номер едно - международното летище в Атланта, САЩ. От своя страна то отчита спад на обслужените пътници през 2017 година до 103,9 милиона.

Прогнозите са, че Китай ще надмине САЩ като най-голям авиопазар до 2022 г. За да се справи с ръста на пътниците, Пекин строи мегалетище за 12,9 милиарда долара. Това ще отвори врати още през следващата година и ще може да приеме до 100 милиона пътници годишно.

Така Пекин ще влезе в ексклузивния клуб на световните градове с две или дори три медународни летища. Сега в него влизат Лондон, Ню Йорк, Токио и Париж. Но за разлика от Пекин, в другите градове обикновено едно от летищата има съпровождаща роля, като обслужва само местни или регионални полети.