Ако автомобилите на Tesla бяха използвани за шпионаж в Китай, дейността на компанията ще бъде спрян , заяви Илън Мъск. Коментарът му дойде на фона на съобщенията, че китайските власти са забранили използването на превозни средства на Tesla сред членовете на военните и държавните служители в страната поради шпионски опасения, предават световните медии.

По думите на Мъск компанията има интерес да гарантира поверителност на информацията, с която борави. "Ако Tesla е използвалa автомобили за шпиониране в Китай или където и да е другаде, щяхме да бъде затворени", увери той, цитиран от BBC.

Според източници Китай смята, че външните камери на Tesla, които постоянно записват кадри, могат да бъдат използвани за събиране на данни, които да бъдат изпратени в САЩ.

Китай е огромен пазар за Tesla. Според Reuters автомобилният производител е продал 147 445 автомобила в страната през миналата година, което представлява 30% от общите продажби. Реализираните печалби в страната са 721 млн. долара само през 2020.

"Дори и да имаше шпионаж, какво биха научили САЩ и би ли имало значение?", пита Мъск.

Автомобилната компанията на Мъск е първият чуждестранен производител на автомобили, който управлява изцяло притежаван завод в Китай от 2018 година.