Германските автомобилни производители обмислят все по-сериозно изграждането на заводи за производство на батерии за електрически автомобили, съобщи канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Reuters.

Европа за момента не може да се похвали със значително производство, а пазарът е доминиран от основно от шепа компании, включително китайската CATL и корейските LG и Samsung.

"Усещам, че автомобилните производители премислят ситуацията", заяви тя на събитие в Берлин. Меркел посочи, че производството на батерии е значителна част от веригата и ако Европа не създаде собствена индустрия, ще запази по-малък дял от приходите в бъдеще.

Германският канцлер посочи, че правителството предвижда да повиши средствата, отделяни за проучване и разработка, до 3,5 процента от брутния вътрешен продукт до 2025 година. Миналия месец икономическият министър Питър Алтмайер заяви, че кабинетът е готов да предложи подкрепа на производители на батерии за електромобили, например евентуалното им изключване от някои налози.

През януари производителят на камиони Scania, притежаван от VW, заяви, че ще инвестира 10 милиона евро в проект за изграждане на завод за батерии в северна Швеция. Общата стойност на цялата инвестиция е 4 милиарда евро.