Изведнъж всичко угасна. В средата на септември 300 хиляди домакинства в Дрезден останаха без ток за определено период от време. Фабриката на технологичната компания Infineon също беше принудена да преустанови работа. Щетите са за милиони. До прекъсването се е стигнало, след като фолиев балон е предизвикал късо съединение в трафопост.

Малко след това токът спря и в части на Висбаден. В средата на септември 20 хиляди жители на германския град останаха без електричество заради повреда на кабел.

Може ли цяла Германия да остане на тъмно?

Независимо дали в Дрезден или във Висбаден: изглежда, че авариите в електропреносната мрежа на германските градове зачестяват. Но засега те са само в определени региони. Експертите обаче предупреждават, че скоро може да се стигне до масово прекъсване на електричеството в Германия. Въпросът не е дали, а кога ще настъпи голям мрак като този в Ню Йорк през 2003 г., казва Денис Нюяк от университета в Потсдам, който скоро ще издаде книга, озаглавена "Затъмнението".

Ограничените резерви на природен газ и изваждането от експлоатация на все повече атомни и въглищни електроцентрали увеличават риска от сериозно прекъсване на електроснабдяването. Ако настъпващата зима е наистина студена, то милиони граждани на Европа са заплашени да останат на тъмно, прогнозират експертите на инвестиционната банка "Голдман Сакс".

Опасността е особено голяма във Великобритания. Заради газовата криза няколко доставчици изпитаха сериозни затруднения в последните седмици. Островът е сериозно зависим от природния газ и вероятно ще трябва да внася още повече от суровината, след като пожар в преносната система доведе до изключване на свързващ кабел, чрез който френската ядрена енергия достига Великобритания.

Енергийният преход и електромобилите създават нови рискове

За да се избегнат прекъсвания на електрозахранването, правителството на Великобритания обяви възможни ограничения за електроенергията, използвана за електрическите автомобили.

Според плановете на министъра на транспорта Грант Шапс, от края на май 2022 г. частните домакинства ще могат да инсталират само "интелигентни" станции за зареждане. Тези системи могат да ограничат зареждането само във времето 8:00 - 11:00 часа и 16:00 - 20:00 часа. Целта е да не се претоварва електрическата мрежа.

В Германия се продават повече електромобили, отколкото на Острова, но това засега не е довело до проблеми в електроснабдяването. Федералната мрежова агенция предупреждава обаче, че претоварването на местните снабдители на електричество е напълно възможно, ако много електромобили се зареждат по едно и също време, особено в по-натоварените вечерни часове.

По-опасен е сценарият за продължителен мрак. Дълги периоди от време, в които няма вятър и слънце, могат да доведат до дисбаланс в електрическата мрежа и по този начин до повреди. Проблеми могат да възникнат, ако в електрическата мрежа не се подава толкова електрическа енергия, колкото се използва.

Филмът "Затъмнение" показва колко бързо може да се стигне до прекъсване на електричеството. Във филмовата адаптация на едноименния роман терористи атакуват електропреносната мрежа и я прекъсват. Връзката между няколко фактора, като масовото преминаване към възобновяеми енергийни източници, пандемията и възможни хакерски атаки, могат да превърнат зловещия сценарий в действителност, предупреждава Денис Нюяк.

Реална опасност или излишна паника?

Според някои експерти опасността е преувеличена. Икономистът Андреас Льошел не смята такава заплаха за реалистична в близко бъдеще. Мащабните прекъсвания на електрозахранването са малко вероятни през следващите пет години, казва той. Въпреки това ниските запаси от газ в комбинация с намалените доставки наистина представляват риск, признава той пред ARD. При тежка зима може да се наложи вземането на конкретни мерки, но "въпреки това не очаквам прекъсвания", казва той.

И действително електропреносната мрежа е по-стабилна, отколкото хората си мислят. В последните години в Германия рядко се е стигало до прекъсване на тока. Средната продължителност на тези прекъсвания е 15,14 минути през 2017-а и 10,73 минути миналата година, пресмята "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Нужда от разширяване на електропреносната мрежа

В дългосрочен план обаче някои експерти се опасяват от голямо прекъсване на електрозахранването, когато настъпи енергийната трансформация. "С днешната преносна мрежа рискът от прекъсване на електрозахранването се увеличава значително", казва Дирк Витхаут от Института за енергийни и климатични изследвания към Научнo-изследователския център в Юлих. "Особено около Северно море ще стане напечено, когато производството на вятърна енергия на сушата и в морето се разшири." Вече се стига до проблеми в преносната мрежа - поради голямата дистанция между производители и потребители. Огромно количество вятърна енергия се генерира в и около Северно море и трябва да бъде прехвърлена до западните и южни части на Германия. Като най-важната и спешна мярка за избягване на прекъсвания Витхаут препоръчва бързо разширяване на електропреносната мрежа.