На фона на старта на срещата в Париж за справяне с климатичните промени Китай – водещата страна по отделяне на въглеродни емисии в целия свят – се задавя от замърсяване. Министерството на защитата на околната среда в Китай съобщи, че тежък смог покрива северната част на държавата, включително и Пекин, в продължение на три дни подред.

Мъглата се е разпростряла над 530 000 кв. км. към 28 ноември. Това е по-голямо пространство дори от общата площ на Испания или американския щат Калифорния, пише Quаrtz.

Индексът за качество на атмосферния въздух за фини прахови частици в събота е достигнал „много нездравословно” или „опасно” ниво в 23 града в областта, в която се намират Пекин, Тианджин и Хъбей. В неделя пък за известно време индексът в Пекин е достигнал 429 микрограма на кубичен метър, което е 17 пъти над лимита, препоръчван от Световната здравна организация.

По-рано днес Индексът за качество на атмосферния въздух в Пекин все още е бил „опасен”.

Замърсяването надвисна над Северен Китай по-рано този месец, след като стартира отопление на въглища. Пекин издаде „оранжево” предупреждение – най-високото за смог през тази година – и призова жителите да останат на закрито. Заводите трябва да намалят производствените и строителните обекти. Движението на тежкотоварни превозни средства е забранено.

Най-ефективният начин за изчистване на замърсяването изглежда обаче е силният вятър. Според експертите въздухът ще продължи да бъде замърсен в Северен Китай, докато студеният въздух и бурите преминат през региона на 2 декември, което ще понижи индекса до „добро” или „умерено” ниво.