Глобалната икономика понастоящем се намира в преломен момент. Това става на фона на непредвидимостта на геополитическите сътресения, резкият ръст на дълговото бреме на държавите и перспективите за слаб икономически растеж. Това пише в анализ на авторитетното германско бизнес издание Handelsblatt.

По оценки на авторите на публикацията, световната икономика навлиза в "нова макроикономическа епоха". И този нов период се характеризира с "три основни риска, последствията от които сега не могат да бъдат предвидени", пише в статията на германското издание.

Защо бюджетният дефицит на САЩ продължава да расте

Защо бюджетният дефицит на САЩ продължава да расте

Приходите в бюджета намаляват

На първо място, става дума за геополитическите сътресения в Близкия изток, ситуацията в Украйна и нарастващото напрежение между Китай и САЩ.

Вторият фактор, пише в публикацията, е значителното увеличение на дълговата тежест на държавите, който процес започва от 2008 г. и продължава досега.

Така например, в страните от еврозоната общият дълг за 15 години се е увеличил повече от два пъти - "от €6,2 трилиона на €12,9 трилиона", което "съответства на почти 100% от икономическото производство" на страните от валутния съюз за година (през 2022 г. БВП на еврозоната възлиза на общо 12,26 трилиона евро).

В Съединените щати националният дълг за същия период се е увеличил "повече от три пъти" (до 34 трилиона долара), което надхвърля 120% от обема на икономическото производство на страната за година.

Прогнозират многомилиардни загуби за банките в Китай

Прогнозират многомилиардни загуби за банките в Китай

Застрашени са предимно регионалните банки в страната, смятат от S&P Global Ratings

Третата причина за безпокойство, пишат авторите на публикацията в Handelsblatt, са перспективите за слаб икономически растеж в света като цяло. Докато САЩ и Европа вече "вървят" към слаб ръст или рецесия, "от Китай идват все по-тревожни икономически сигнали".

Освен това, авторите на статията смятат, че международните финансови пазари са изпаднали в "състояние на тревога" поради "геополитическите рискове, гигантските "планини" от дългове и ясно изразения слаб икономически растеж".

Кои са трите най-надеждни валути в света

Кои са трите най-надеждни валути в света

"Надеждността" на всяка валута зависи най-вече от общото състояние на икономиката

Загриженост по повод развитието на световната иконоимка изрази и шефът на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, Джейми Даймън. Той коментира в средата на октомври, че настоящата ситуация на световния (финансов) пазар може да стане най-опасната за последните десетилетия. Според него, ситуацията около Украйна, както и атаката на Хамас срещу Израел, може да имат дългосрочни последици за енергийните и пазарите на храни, както и за търговията с света като цяло и геополитическите отношения.

Идва нова "финансова нормалност" в света

Идва нова "финансова нормалност" в света

Дълговата спирала в света - трите й кръга