Регионалните банки в Китай може да загубят общо 2,2 трилиона юана, или 301 милиарда долара капитал заради задълбочаването на дълговата криза в сектора на общинското управление. Това пише Bloomberg, позовавайки на данни на анализатори от американската агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings.

Към края на 2022 г. общите активи на всички регионални китайски банки се оценяват на около 15,6 трилиона долара.

При негативен "сценарий", сериозни проблеми при покриване на дълговите си задължения може да имат около 20% от местните финансови институции.

При влошаване на кризата, техният коефициент на капиталова адекватност - който отразява способността да покриват финансови загуби със собствени средства - може да падне под стандартните 8%. В този случай такива банки ще имат необходимост от рекапитализация, предупреждава анализаторът от S&P Майкъл Хуанг.

Защо заемите от чужденци в юани достигнаха рекорди

Защо заемите от чужденци в юани достигнаха рекорди

Предимствата на "панда облигациите"

Общата сума на дълговите задължения на регионалните органи на властта в Китай понастоящем се оценява на 9 трилиона долара. На фона на усилване на кризата, китайските финансови регулатори призоваха банките и големите кредитори да отпускат нови заеми за покриване на офшорни дългове на общините.

Препоръките идват, след като местни финансови институции поискаха удължаване на сроковете за погасяване на задълженията. Подобно преструктуриране на дълга, според Хуанг, може да се отрази негативно на регионалните кредитори.

В началото на септември анализатори от европейската агенция за кредитен рейтинг Scope Ratings прогнозираха рекордно увеличение на държавния дълг на Китай. Според техните очаквания, общият обем на задълженията на Китай към 2027 г. може да надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. (В рамките на ЕС горната граница на държавния дълг е определена на 30% от БВП на всяка страна, но при някои държави тя вече е премината.)

За сравнение, през 2010 г. държавният дълг на Китай възлизаше на 34% от БВП. За влошаване на показателя може да окажат влияние редица фактори, включително продължаващата криза на китайския пазар на недвижими имоти.

Двете най-големи строителни компании в Китай са пред фалит?

Двете най-големи строителни компании в Китай са пред фалит?

Това е възможно да се случи още този месец на Country Garden и Evergrande