Двете най-големи строителни компании в Китай - Country Garden и Evergrande - едва ли ще успеят да избегнат скорошен фалит и мащабна ликвидация на активите. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на участници на пазара.

Крахът на (една от) тези компании може да настъпи още този месец. Крайният срок за плащане на купона в размер на 15,4 милиона долара по държавните доларови облигации на Country Garden настъпва днес, 18 октомври.

Мащабна ликвидация на активите на Evergrande се очаква по-късно този месец след съдебно заседание. Фалитът на най-големите строителни компании в Китай може да влоши вече сериозната дългова криза на китайския пазар на недвижими имоти, предупреждават експерти.

Понастоящем Country Garden притежава облигации за 9,9 милиарда долара. В същото време ценните книжа на компанията сега се търгуват на изключително ниско ниво - около 4-6 цента. Това обстоятелство показва ниски очаквания за изплащане на дълга и висока степен на възможно неизпълнение.

Китайският жилищен пазар отива към най-лошата криза досега?

Китайският жилищен пазар отива към най-лошата криза досега?

Проблемите на пазара на жилищни имоти ще се отразят негативно като цяло на потребителското доверие, което пък ще утежни спада в сектора

Потенциални просрочия по лихвени плащания или хаотично преструктуриране на компанията заплашват да вкарат жилищния сектор на Китай в още по-голямо сътресение, отколкото през 2021 г. - когато се случи първото неизпълнение на дълговите плащания на Evergrande на китайския пазар на недвижими имоти, смятат експерти от сектора.

За подготовката на втория по големина китайски предприемач за евентуален фалит Bloomberg съобщи още на 10 октомври. За да може да осъществи едно от най-големите в страната преструктурирания на дългове, Country Garden нае консултанти.

От компанията тогава заявиха, че не са могли навреме да извършат плащания към кредиторите на обща стойност 60 милиона долара. Към средата на октомври общата задлъжнялост на компанията по облигационен дълг се оценява на 11 милиарда долара.

Затъналата в дългове Evergrande загуби $2,4 милиарда от стойността си

Най-задлъжнелият строителен предприемач в света загуби $2,4 милиарда от стойността си

Компанията, която е по-задлъжняла от цяла държава