Акциите на затъналата в дългове китайска строителна компания Evergrande Group паднаха с цели 87%, заличавайки близо $2,4 милиарда от стойността й, съобщават световните агенции. Най-задлъжнелият строителен предприемач в света е в центъра на кризата в сектора на имотите в Китай и претърпя поредица от неизпълнения на дългове от края на 2021 година насам.

Следващия месец съдилищата в страната ще вземат решение относно плана на Evergrande за преструктуриране на офшорни компании на стойност около $32 милиарда, чрез които трябва да се изпълнят дългови задължения.

Подразделенията на компанията, регистрирани в Хонконг - China Evergrande New Energy Vehicle Group и Evergrande Property Services Group, подновиха борсовата търговия през последния месец след 16-месечно прекъсване. Възобновяването на търговията и с трите компании е от решаващо значение за Evergrande Group, тъй като нейният план за преструктуриране на офшорния дълг включва размяна на част от дълга в инструменти, свързани с акции, обезпечени от тях, коментират финансисти.

Снимка 384888

Източник: Getty Images

Evergrande щеше да бъде изправен пред делистване, ако прекъсването на търговията беше достигнало 18 месеца.

Evergrande поиска защита от кредитори в САЩ

Evergrande поиска защита от кредитори в САЩ

Затъналата в дългове имотна компания има стотици недовършени проекти

"В бъдеще нещата ще продължат да бъдат трудни както за бизнес операциите, така и за представянето на акциите на компанията", заяви Стивън Люн, който е базиран в Хонконг директор на UOB Kay Hian.

"Има малка надежда, че Evergrande може да разчита на продажбите на къщи, за да изплати дълга си, тъй като купувачите на жилища биха предпочели държавни предприемачи, тоест компанията няма да може да се възползва от политиките за стимулиране", допълни Люн.

Възобновяването на търговията дойде, след като строителният предприемач отчете по-малка нетна загуба за първата половина на годината поради увеличение на приходите.

Evergrande има над 1300 проекта в повече от 280 китайски града, а също така произвежда автомобили и притежава футболен клуб. Освен това, обаче, има над $300 милиарда задължения, което е глобален рекорд в сектора на недвижимите имоти.

Компанията в момента изпитва типичен за сектора проблем - липса на средства за довършването на започнати проекти, чиято реализация след това би стабилизирала поне частично финансите, но мащабът е огромен. Още през 2021 година Evergrande беше обявена за неплатежоспособна, което разтърси световните пазари. През миналия месец тя обяви, че е загубила близо $80 милиарда през последните 2 години.

Пазарът на недвижимости в Китай като цяло не е в добро здраве. Друга голяма компания - Country Garden, предупреди, че загубите ѝ през първото полугодие може да достигнат $7,6 милиарда.

Китайската Evergrande отчете загуба от 81 милиарда долара за последните две години

Компанията, която е по-задлъжняла и от държава

Компанията изпадна в дефолт в края на 2021 г.