China Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, отчете комбинирана загуба от 81 милиарда долара през 2021 г. и 2022 г. и увеличение на общите задължения в дългосрочните си резултати, съобщи Ройтерс. 

Общият дълг на Evergrande е сравним с годишния БВП или годишния външен дълг на някои държави. 

Компанията изпадна в дефолт в края на 2021 г., но се бори да завърши проекти и да се разплати със своите много доставчици и кредитори. След като обяви план за преструктуриране на офшорен дълг през март, Evergrande набира подкрепа за завършване на процеса.

С един от най-големите дългове в страната, проблемът с Evergrande обхвана сектора на имотите в Китай, основен стълб на втората по големина икономика в света, което доведе до поредица от неизпълнения и незавършени домове в цялата страна.

Акциите на Evergrande, регистрирани в Хонконг, бяха спрени от търговия от 21 март миналата година, в очакване на финансовите резултати за 2021 г. и 2022 г. Компанията рискува да бъде делиствана, ако акциите й останат спрени за 18 месеца.

Evergrande отчете нетна загуба от 476 милиарда юана (66,36 милиарда долара) и 105,9 милиарда юана (14,76 милиарда долара) съответно за 2021 г. и 2022 г., спрямо нетна печалба от 8,1 милиарда юана през 2020 г.

Огромните загуби са причинени от връщане на земи, отписване на имоти, загуби на финансови активи и финансови разходи.

Изход от кризата? Затъналата в дългове за над $300 милиарда Evergrande започва продажба на първите си електромобили

Изход от кризата? Най-задлъжнялата компания в света започва продажба на първите си електромобили

Китайското дружество измества фокуса на бизнеса от недвижими имоти към електрически коли

Общите му пасиви на компанията възлизат на 2,4 трилиона юана миналата година, което е увеличение от 23% спрямо 2020 г., докато общите активи са на стойност 1,8 трилиона юана, което е спад от 20 на сто.

Приходите са спаднали с 55% до 230,1 милиарда юана през 2022 г. спрямо 2020 г.

Одиторът, Prism Hong Kong and Shanghai Limited, отбеляза в доклада, че не изразява мнение относно финансовите отчети на Evergrande, тъй като не е успял да получи достатъчно подходящи одитни доказателства, за да осигури база.

Големите загуби бяха очаквани от анализаторите, тъй като договорените продажби на Evergrande за 2021 г. и 2022 г. паднаха съответно до 443 милиарда юана и 31,7 милиарда юана, спрямо 723 милиарда юана през 2020 г.

Чарлз Макгрегър, ръководител на Азия на Lucror Analytics, каза, че не е оптимист за резултатите на Evergrande. "Резултатите са безсмислени, ако бизнес моделът е нарушен", категоричен бе той.

Затъналата в дългове Evergrande ще рестартира всички замразени проекти за имоти

Затъналата в дългове Evergrande ще рестартира всички замразени проекти за имоти

Компанията е в центъра на имотната криза, обхванала Китай

В отделна декларация Evergrande каза, че свикващите изслушвания за нейните схеми за преструктуриране на офшорни дългове ще се проведат в съд в Хонконг на 24 юли и съд на Каймановите острови на 25 юли, за да могат кредиторите да разгледат и одобрят предложението.