Затъналата в дългове китайска компания China Evergrande обеща да възобнови строителството на всички свои замразени проекти за имоти до края на този месец, съобщи компанията, цитирана от световните медии. Най-задлъжнелият строителен предприемач в света работи за успокояването на бойкота на ипотеките в Китай.

Компанията ще възобнови строителството на 38 проекта до 30 септември, като новината беше обявена след среща на президента на строителния предприемач Хуей Ка Йен със служители. По последна информация вече е възобновено строителството на 668 от общо 706 проекта.

Финансово затруднените китайски строителни компании са подложени на натиск да завършат предварително продадени имоти, след като много купувачи от цялата страна спряха да плащат вноски по кредитите си.

Затъналата в дългове за над $22 милиарда Evergrande има план за преструктуриране

Затъналата в дългове за над $22 милиарда Evergrande има план за преструктуриране

Китайската компания призова за търпение

Ипотечните бойкоти са заплаха за социалната стабилност преди конгреса на Комунистическата партия следващия месец, на който президентът Си Дзинпин се очаква да се бори за трети мандат, пише Bloomberg.

Evergrande е в центъра на кредитна криза, която се усеща от целия имотен сектор в Китай и която ограничи растежа на втората по големина икономика в света.

Китайската компания се бори срещу петиция за обявяване в ликвидация, подадена в съдилищата на Хонконг от един от кредиторите й - Top Shine Global, който твърди, че имотният предприемач не е изпълнил финансово задължение от 863 милиона хонконгски долара. Съдебното заседание е насрочено за 28 ноември.

Бизнес в хаос: Китай постави обратно милиони хора под поредния локдаун

Бизнес в хаос: Китай постави обратно милиони хора под поредния локдаун

На фона на безсимптомни случаи на Covid-19