На фона на все по-отслабващия вирус на Covid-19, Китай за пореден път постави милиони свои граждани под масивен локдаун, съобщават световните агенции. Местните власти твърдят, че причина за блокиранията са разкрити нови огнища на коронавирус.

Правителството продължава да поддържа твърдата си политика за ограничаване на вируса, въпреки неговото отслабване

Новите мерки са засегнали около половината от 6-те милиона жители на пристанищния град Далиан, заедно с неразкрит брой в Ченгде и Шъдзяджуан в провинция Хъбей - и двете общини на около три часа път от столицата Пекин.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19

Рестрикциите на Пекин са задължителни, заради упоритата политика на Китай за "нулев Covid", която контрастира рязко с действията на повечето държави да съществуват съвместно с вируса чрез постепенно облекчаване на ограниченията и ваксинациите, коментират здравни експерти.

Бизнес в хаос?

Китай до голяма степен запази границите си затворени за чуждестранни посетители, като същевременно изисква тези, които идват, да се подложат на повече от седмица карантина в хотели, където санитарните условия често са лоши. От мерките са засегнати както туристите, така и представителите на бизнеса - китайски и чуждестранен.

Загубите през последните месеци са за милиарди долари и тепърва ще нарастват още, опасяват се представителите на бизнеса, които освен, че се борят с глобалната криза, проблемите с веригата за доставки и инфлацията, никога не знаят кога ще бъдат "затворени" за неопределен срок от време.

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

Какви ще са последствията от прекъсванията на веригите за доставки

Икономически мерки

"Предотвратяването на риска от икономически застой трябва да бъде приоритетна задача", твърди нов доклад, озаглавен "Време е Китай да коригира своите политики за контрол и превенция на вирусите", цитиран от американската CBS.

При предишни блокирания десетки милиони бяха затворени в домовете си, понякога в продължение на седмици. Стрият локдаун в най-големия град и търговски център Шанхай по-рано тази година доведе до протести, до липса на храна и медицински услуги и до огромни финансови загуби.

По последна информация от здравните власти на Китай, повечето нови случай на Covid-19 в страната са безсимптомни.

Повечето фабрики в Шанхай най-накрая възобновиха работата си. Въпросът е докога

Повечето фабрики в Шанхай най-накрая възобновиха работата си. Въпросът е докога

Над 90 процента от предприятията в мегаполиса отново са отворени