Повече от 20 000 банкери и търговци в Шанхай буквално живеят в офисите си, за да осигурят безпроблемно функциониране на бизнеса на фона на строго блокиране на града заради Covid-19, предаде Reuters. Някои офиси във финансовия квартал Lujiazui, известен още като китайският Wall Street, са се запасили със спални чували и тоалетни принадлежности, за да могат служителите да "лагеруват" през нощта.

"За един мениджър на хедж фонд на име Хенри, да живееш в офиса означава да споделяш баня с още 20 души и да нямаш достъп до душове", пише Bloomberg. И допълва, че когато неоновите табели от съседните небостъргачи светят твърде ярко, някои работници се опитват да потърсят помощ от приятели, работещи в тези сгради, които да съдействат рекламните светлини да бъдат изключени.

Китай обяви локдаун за над 10 милиона граждани на Шанхай

Китай обяви локдаун за над 10 милиона граждани на Шанхай

Забранено им е да излизат навън за четири дни и започва масово тестване

Според CNN на някои търговци и  фондови мениджъри дори са били предложени дневни надбавки между $78 и $314 на вечер, за да останат и през нощта в офисите си.

Много работници живеят на работа още от понеделник, 28 март, когато бизнес районът Пудонг, който се намира на изток от река Хуанпу, за първи път наложи строг локдаун, пише Business Insider.

Днес Шанхай, финансов център с 26 милиона жители, е разделен на две части, за да се даде възможност за масово тестване, като жителите и от двете страни на реката преживяват различни фази на строго блокиране.

Ограниченията в Пудонг трябваше да бъдат премахнати на днешния 1 април, но бяха удължени с още 10 дни. Това означава, че служителите във финансовия квартал може да се наложи да живеят в своите офиси доста по-дълго от очакваното.

Според общинската здравна комисия, на 31 март Шанхай е регистрирал 4 144 безсимптомни и 358 симптоматични случая на Covid-19.

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Заради 66 случая на Covid-19 в град Шенжен