Доставчикът на Apple в Китай Foxconn затвори производството си в два от най-големите си обекта в Шенжен заради 66 случая на Covid-19 в града, съобщават световните агенции. Работата във фабриките е напълно спряна, след като властите блокираха изцяло града с население от 17,5 милиона души.

От Foxconn заявиха, че очакват местното правителство да реши кога фабриките ще могат да отворят отново.

Предвижда се блокирането да продължи една седмица, като през това време по нареждане на здравните власти всеки жител на града ще бъде тестван по три пъти.

Apple спира продажбата на продуктите си в Русия

Apple спира продажбата на продуктите си в Русия

Заради инвазията в Украйна

От Foxconn обявиха пред Fortune, че са коригирали своята производствена линия, "за да се сведе до минимум потенциалното въздействие на блокирането в Шенжен върху глобалната верига за доставки".

Освен пренасочването на веригата за доставки на Apple, едноседмичното блокиране в Шенжен може да причини големи смущения в международните линии за доставки и на други технологични гиганти, коментират експерти.

Градът разполага с някои от най-големите пристанища в света и е основна крайна точка в търговията между САЩ и Китай. Шенжен е и дом на технологични гиганти като Tencent и Huawei Technologies.

Когато властите спряха операциите в пристанището Янтиан в Шенжен, за да се справят с огнището на Covid-19 миналия юни, това предизвика изоставане във веригата за доставки и минаха месеци преди ситуацията да се облекчи. Янтиан е четвъртото по големина пристанище в света и обработва приблизително 90% от доставките на електроника в Китай.

Един изпълнителен директор на корабния гигант Maersk описа миналогодишното четириседмично затваряне на пристанището като "много по-голяма криза от тази, вследствие на разбиването на Ever Given в Суецкия канал".

Според данни на Bloomberg към днешна дата пристанището Янтиан все още работи нормално. Остава да видим дали нещата ще се усложнят през следващите дни.

Ефектът на доминото от счупените вериги на доставки ще се усети от стотици бизнеси в Европа и света

Ефектът на доминото от счупените вериги на доставки ще се усети от стотици бизнеси в Европа и света

Най-големият риск, пред който са изправени глобалните вериги за доставки, вече не е пандемията