Болезнената тема за веригите за доставки няма да свърши със затихването на тази вълна на коронавируса. Сега сме изправени пред нови предизвикателства на фона на кризата в Украйна. Нещата изглеждат лоши засега, но това което предстои са още по-големи главоболия за стотици бизнеси в Европа и света.

Според доклад на компанията за търговски данни, прогнозни и анализи Dun & Bradstreet, международният ефект на доминото от глобалната зависимост в бизнеса в региона на Украйна вече се усеща.

Защо?

Около 374 000 предприятия по света разчитат на руски доставчици - 90% от тях са в САЩ. Около 241 000 предприятия разчитат на украински доставчици, а 93% от тях са САЩ, според данните на Dun & Bradstreet. Междувременно бизнесите по целия свят още страдат от  повишението на цените, причинено от прекъсванията във веригата за доставки. Наред с това идват и последиците от войната в Украйна.

САЩ обмислят забраната на руския внос на енергия. Администрацията на Байдън разглежда план за намаляването на вноса на руски петрол от САЩ и как да минимизира въздействието върху световните доставки и потребителите, обяви преди дни Белият дом. "Търсим начини да намалим вноса на руски петрол, като същевременно гарантираме, че ще има задоволяване на глобалните нужди от доставки", каза говорител на Белия дом цитиран от Reuters.

"Най-големият риск, пред който са изправени глобалните вериги за доставки, вече не е пандемията, военния конфликт между Русия и Украйна и геополитическата и икономическата несигурност, която той създава", заяви икономистът на Moody's Analytics Тим Уй, цитиран от CNN.

Moody's предупреди още, че кризата Русия - Украйна "ще влоши ситуацията за бизнесите в много индустрии", особено тези, които разчитат на енергийни ресурси".

Споредндоклада Dun & Bradstreet кризата ще има следните непосредствени последици за компаниите и организациите:

Изостряне на енергийната криза в Европа

Ефектите от санкциите на САЩ, Обединеното кралство и ЕС върху руските компании ще осакатяват вече отслабената глобална верига за доставки. Нарушените маршрути на търговските пътища, транспортните разходи, недостъпността на жизнено важни суровини могат да провалят икономическия растеж и да доведат до инфлация.

Според доклада войната срещу Украйна се усеща особено тежко в определени индустрии, които имат малко алтернативи за получаване на суровините от които зависят.

Природен газ

Голяма част - около 41% от доставките на природен газ в Европа идват от Русия. Алтернативен източник на природен газ може да бъде втечнен природен газ (LNG), внесен от САЩ, Катар или Нигерия. Но на каква цена?

Суров петрол

Приблизително 34% от вноса на суров петрол в Европа идва от Русия. Алтернативни доставчици могат да бъдат Саудитска Арабия, Ирак или САЩ.

Индустриални метали

Русия и Украйна са водещи в световното производство на метали като алуминий, никел, мед и желязна руда и са основният доставчик на метали за Европа. Алтернативните източници са географски отдалечени - могат да бъдат Южна Америка, Китай или Япония.

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Най-лошият вариант е да не се засади нищо този сезон

Селскостопански стоки

Русия и Украйна са основни доставчици на пшеница - 30% от износа в глобален мащаб идва от там. Около 20% от продажбите на царевица и 80% от износа на слънчогледово масло идват от двете страни. Алтернативни източници за пшеница могат да бъдат САЩ, Канада, Франция. Алтернативни източници за царевица могат да бъдат САЩ, Аржентина или Бразилия, а за слънчогледово масло Турция, Холандия или Унгария.