Apple е една от последните големи корпорации, които бойкотираха Русия след инвазията в Украйна, наредена от руския президент Владимир Путин. Американската компания сприра да продава iPhone и други популярни продукти в Русия в отговор на продължаващия конфликт в Украйна, става ясно от изявление на Apple.

Технологични гиганти като Google и Twitter също оттеглят бизнеса си от Руската федерация. Освен че спира продажбите на своите продукти, от Apple коментираха, че техният онлайн магазин за мобилни приложения блокира възможността изтеглянията на руските медии RT News и Sputnik News извън територията на Русия.

Apple откри свое представителство в Русия

Apple откри свое представителство в Русия

Така компанията изпълни всички изисквания на руския закон за "приземяване"

От Apple спряха и актуализациите на трафика на живо в Apple Maps в Украйна, като мярка за безопасност, подобно на действията, които от Google вече предприеха.

"Ще продължим да оценяваме ситуацията и сме в комуникация със съответните правителства относно действията, които предприемаме", се казва в изявлението на компанията. "

От Apple подчертават, че се присъединяват към всички онези по света, които призовават за мир.

Не е известно колко от годишните приходи на компанията в размер на около $365 милиарда идват от Русия, но със сигурност бойкотът на големия руски пазар ще повлияе нафинансовите резултати на Apple, коментират експерти.

Apple пуска нов iPhone на 8 март

Apple пуска нов iPhone на 8 март

Очаква се и нов таблет