Компанията Apple, в съответствие с изискванията на закона за "приземяване" на чуждестранни ИТ компании, откри представителство в Руската федерация, по данни от регулатора "Роскомнадзор", съобщи агенция Прайм .

На 1 януари 2022 г. влезе в сила т.нар. закон за "приземяване" на чуждестранни ИТ гиганти - компаниите трябва, наред с други изисквания, да изпълнят едно от трите: да създадат филиал, да открият представителство, или да учредят руско юридическо лице.

Така Apple изпълни всички изисквания на руския закон за "приземяване", между които са и публикуване на електронен формуляр за обратна връзка от руски граждани и организации, а също така регистриране на личен акаунт на официалния уебсайт на "Роскомнадзор".

Законът за "приземяване" на ИТ гиганти в Русия се прилага за компании с аудитория на денонощие от повече от 500 хиляди руски потребители. Той задължава собствениците на такива информационни ресурси да създават клонове, представителства или да създават руски юридически лица, които да представляват изцяло интересите на компаниите майки и да бъде основен канал за взаимодействие между руските регулатори и тях.

Такива задължения ще важат и за хостинг доставчици, оператори на рекламни системи и организатори на разпространение на информация в Интернет.

Без изненада: Apple отчете рекордни приходи и печалби

Без изненада: Apple отчете рекордни приходи и печалби

Приходите от продажби на iPhone растат с 9%

Законът предвижда, че в случай на нарушаване на изискванията, достъпът до чуждестранния интернет ресурс може да бъде частично ограничен или ресурсът да бъде блокиран напълно. Сред по-леките мерки са: информиране на потребителите за нарушението, забрана за разпространение на реклама от чуждестранно лице или негов интернет ресурс, забрана за разпространение на реклама на самия ресурс, ограничаване на паричните преводи и приемане на плащания от руски физически и юридически лица и други.