Много страни по света решиха да живеят с коронавируса, дори на фона на заплахата от нова вълна на инфекции. Но Китай е изключение. Страната продължава да обявява "внезапни" блокирания, докато се опитва да спре напълно заразата с Covid-19 в рамките на своите граници. Политиката на страната в това отношение обаче повдига още повече неизвестни пред глобалната икономика и финансовите пазари, на фона на войната в Украйна и нарастващата инфлация.

От тази началото на седмицата 11 милиона жители в източната половина на Шанхай ще бъдат в локдаун. Забранено им е да излизат навън за четири дни и започва масово тестване. След това блокирането ще се премести в другата половина на града, където има около 14 милиона жители.

Реакциите на пазарите не закъсняха. Новината беше последван от понижаване на световните цени на суровия петрол, след предположения, че ограниченията ще намалят търсенето от страна на водещия потребител. Китай внася около 11 милиона барела петрол на ден, пипе CNN.

Блокирането в Шанхай не е незначително, не само заради мащаба на града, но и заради финансовите и икономическите му връзки. Според Лари Ху от Macquarie Capital на Шанхай се падат около 4% от икономическата продукция на Китай. Това е "основен център на китайската икономика и непрякото въздействие също може да бъде значително", каза той.

В пера като потребителските разходи и секторът на недвижимите имоти в Китай, който вече беше под сериозен натиск, вероятно ще се усетят последиците от локдауна.

Въпросът извън Китай е дали производството и корабоплаването ще бъдат засегнати, което ще засили напрежението върху глобалните вериги за доставки и допълнително ще повиши цените.

Според информация от държавните медии основните пристанища на Шанхай работят нормално. И по време на блокиране в южния китайски град Шенжен по-рано този месец, производителите прехвърлиха операциите си на други места.

Някои съобщения гласят, че и Tesla ще спре производството във фабриката си в Шанхай за четири дни.