Заводите в два от засегнатите от Covid-19 икономически центрове в Китай най-сетне са възобновили работа, съобщава китайското Министерство на индустрията и информационните технологии, цитирано от световните агенции. Причината: въздействието на вируса вече отшумява. 

В Шанхай, градът с най-голям брутен вътрешен продукт в Китай, 96,3% от индустриалните предприятия, проследявани от правителството, са възобновили работата си с производство над 70%. В южната провинция Гуангдонг, която е голям индустриален център, производството също се е нормализирало.

Шанхай се опита да отвори отново напълно този месец след приблизително двумесечно блокиране, което нанесе огромен удар върху местния и световен бизнес, след политиката на Китай за нулев Covid. Икономическите щети вече са нанесени и сега основният въпрос, който бизнесът си задава е докога ще може да работи в нормални условия.

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Краткосрочните прекъсвания на веригата за доставки ще окажат въздействие върху китайската икономика като цяло

Световните и местните гиганти

Tesla обяви, че е възвърнала напълно производството си, докато местният държавен автомобилен производител в Шанхай SAIC отбеляза увеличение на производството в началото на юни с близо 60% на годишна база. компанията е партньор на Volkswagen и General Motors в Китай.

Представители на много международни компании заявиха, че след два месеца на загуба, през май и юни ще се опитат да възстановят продукцията, забавена от март и април. В тях обаче остава страхът дали отново няма да бъдат блокирани.

В началото на май около 31% от БВП на Китай е засегнат от продължителните локдауни. Тази седмица процентите вече са 9.

Остава неясно колко бързо Китай ще успее да се възстанови от последното въздействие на пандемията и ограниченията върху бизнес активността. Предприятията за услуги са засегнати повече от производителите, които често могат да продължат да произвеждат, ако работниците живеят на място и камионите могат да транспортират доставки.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19