От гига фабрика на Tesla до огромен курорт на Дисни - редица мултинационални компании развиват бизнеса си от Шанхай. Най-големият град в Китай обаче отново беше блокиран заради скок на случаите на коронавирус. Службите наложиха два поетапни локдауна на повече от 26 милиона жители на града. Източната част на Шанхай току-що премина през четири дни на строги ограничения. А на 1 април в Западната част на града започна четиридневната изолация.

Това блокиране може да се окаже особено скъпо за втората по големина икономика в света.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19

Освен че е основен фокус на финансовата индустрия, Шанхай е център за производство на полупроводници, електроника и автомобили. Там се намира и най-натовареното пристанище в света.

Сю Тианчен, китайски икономист от Economist Intelligence Unit отбеляза, че краткосрочните прекъсвания на веригата за доставки ще окажат въздействие върху китайската икономика като цяло.

"Ще има и вълна от ефекти заради взаимосвързаността между Шанхай и другите региони на Китай, особено производствения център на делтата на река Яндзъ", каза той.

На местно ниво, градът, известен със своите витрини на лускозни марки като Gucci и Louis Vuitton, вече отчете сериозен спад на потребителските разходи.

Загубеният бизнес на търговци на дребно, хотели и ресторанти може директно да струва на Шанхай 3,7% от годишния му брутен вътрешен продукт (БВП), според Сю Тианчен.

Целта - икономически подем на Китай

Китайското правителство си постави за цел БВП на страната да нарасне с 5,5% тази година.

Tesla няма никаква представа кога ще възобнови производството си в Шанхай

Tesla няма никаква представа кога ще възобнови производството си в Шанхай

Тежкият локдаун в града продължава

В края на миналата седмица обаче беше отчетено икономическо забавяне за март. Това се случи, след като в технологичните центрове Шенжен и Джилин в североизточен Китай миналия месец също беше наложен локдаун, заради силно заразния вариант на Covid-19 - Omnicron.

"Видяхме данни за PMI, които показват, че както производственият, така и секторът на услугите всъщност са силно засегнати. И това дори не включва блокирането в Шанхай", коментира пред ВВС Пеияиан Лиу, китайски икономист от NatWest Markets.

Данните за PMI са обобщение на пазарните условия, събрани чрез проучване сред висши ръководители в ключови индустрии относно техните очаквания за редица фактори, включително нови поръчки, производство и заетост.

"Живот в затворен цикъл"

Докато някои компании в Шанхай са решили да спрат дейност по време на блокирането, други, в индустрии като финансови услуги и производство на автомобили въведоха така наречените "затворени" системи.

По същество това означава, че служителите трябва да живеят, както и да работят в своите офиси или фабрики.

"Спомнете си какво се случи на Зимните олимпийски игри. Това също беше "затворено" управление, с което да се гарантира, че нещата в "балона" работят нормално".

Китай обяви локдаун за над 10 милиона граждани на Шанхай

Китай обяви локдаун за над 10 милиона граждани на Шанхай

Забранено им е да излизат навън за четири дни и започва масово тестване

Според експертите обаче това не е стратегия, която може да бъде устойчива в дългосрочен план, тък като заради него се забавят доставките.

Ще се придържа ли Пекин към плана?

Въпреки че голяма част от останалия свят отваря граници и облекчава ограниченията, все още изглежда малко вероятно Китай да се отклони от стриктния си подход към коронавируса.

"Ниските нива на заболели и на смъртни случаи в Китай често се сравняват с други страни в местните медии. В резултат на това по-голямата част от населението в Китай все още подкрепя политиката за нулев Covid, въпреки нарастващите икономически разходи", каза Сю Тианчен.

Според Пеияиан Лиу има възможности за успех, тъй като Пекин обеща да подкрепи икономиката, за да постигне амбициозната си цел за растеж.

Китай отваря трета фондова борса след тези в Шанхай и Шънджън

Китай отваря трета фондова борса след тези в Шанхай и Шънджън

Тя ще се намира в Пекин и ще обслужва малки и средни предприятия

"Правителството реагира с набор от политики за облекчаване както от фискален, така и от паричен фронт", припомни тя.

"Надяваме се, че това ще стабилизира инерцията на вътрешния растеж за момента и ще гарантира гладкото протичане на веригата за доставки на Китай", каза още тя.