Китайският жилищен пазар върви към нова криза, която може да се превърне в най-лошата за страната до сега, пише The Wall Street Journal. Фалитът на компанията за инвестиции в строителството China Evergrande Group, преди две години провокира вълна от фалити на други компании в строителния сектор, а проблемите на индустрията се отразиха негативно на китайската икономика като цяло.

Сега се оказва в сложна ситуация най-голямата частна компания от строителния сектор в Китай, Country Garden Holdings. За разлика от Evergrande, чийто проблеми бяха причинени от прекомерна разточителност, проблемите на Country Garden са свързани с оттеглянето на инвеститори и купувачи от пазара на недвижими имоти. Ситуацията с Country Garden обаче може да създаде много по-сериозни проблеми за китайската икономика от фалита на Evergrande през 2021 г., отбелязва WSJ.

Значителна част от операциите на Country Garden са съсредоточени в индустриални зони, които бяха двигателят на растежа на китайската икономика в по-добри времена. Сега тези региони изпитват финансови затруднения и там се наблюдава напускане на жители, което вероятно ще е причината за големи трудности при крах на крупния строителен предприемач.

Какво причинява сривът на един от най-горещите жилищни пазари в Европа?

Какво причинява сривът на един от най-горещите жилищни пазари в Европа?

Цените на жилищата спаднаха с над 15% от пика си през март 2022 г

Икономисти очакват, че проблемите на пазара на жилищни имоти ще се отразят негативно като цяло на потребителското доверие, което пък ще утежни спада в сектора. Още повече, че недвижимите имоти и свързаните с тях сектори представляват около една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай.

"Целият строителен сектор и този на недвижимите имоти е в беда", казва професорът по икономика от Харвардския университет Кенет Рогоф. Особено сериозни проблеми имат малките и средните градове в Китай. Няколко години вече строителството на жилища изпреварва търсенето, което води до огромно свръхпредлагане на жилища и пазарът се нуждае от корекции", според Рогоф.

"Как да предотвратим изпадането в паника на китайското население, когато хората виждат, че значителна част от богатството им може да изчезне? Не е лесно", казва професорът. По данни към 30 юни, Country Garden има участие в повече от 3000 проекта, включващи милиони жилища.

Общият обем на финансовите задължения на компанията, включително продадени, но недовършени жилища, дългове към доставчици и банки, както и облигационни заеми, се оценяват на 186 милиарда долара, при това основната част от тях би трябвало да бъдат погасени в рамките на една година. Огромната компания регистрира рекордна загуба за първата половина на годината - около $7 милиарда, като отписа стойността на редица активи.

Миналия месец Country Garden пропусна лихвени плащания от 22,5 милиона долара по две облигационни емисии в долари, но успя да намери средства, за да ги изплати в рамките на 30-дневен гратисен период, избягвайки изпадане в неплатежоспособност. А китайските кредитори са предоставили на компанията отсрочка за плащания по някои от нейните облигации в юани.

Продажбите на нови жилища от Country Garden са паднали със 70% през август в сравнение със същия месец на предходната година. Ако продажбите не се възстановят, пред строителната компания стои реалната опасност от банкрут, смятат анализатори.

Eдин от най-големите строителни предприемачи в Китай е пред загуба от $7,6 милиарда и това е проблем за икономиката

Eдин от най-големите строителни предприемачи в Китай е пред загуба от $7,6 милиарда и това е проблем за икономиката

Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да имат голямо въздействие върху страната