Бюджетният дефицит на САЩ достигна внушителните 1,695 трилиона долара през фискалната 2023 г. (която приключи на 30 септември). Това е с 23% повече от година по-рано. Този бюджетен дефицит е най-големият от времето на предизвикания основно от Covid-19 дефицит от 2,78 трилиона долара през фискалната 2021 година.

Защо бюджетният дефицит на САЩ отново нарасна толкова тази година? Причините може да се разглеждат в няколко посоки, се казва в анализ на инвестиционния банкер и известен финансист Евгений Коган, публикуван от финансовия портал Investing.com.

3 основни причини за "ястребовия" подход на Фед на САЩ през следващите месеци

3 основни причини за "ястребовия" подход на Фед на САЩ през следващите месеци

Защо е много вероятно Фед да продължи да вдига основните лихви

  • На първо място, бюджетните приходи на САЩ намаляват с 9%. До голяма степен това става поради по-ниските плащания на данък върху дохода, тъй като общо взето стойността на акциите и другите финансови активи падна тази година поради високите лихвени ставки.
  • Разходите за медицински пособия за възрастни хора в страната са нараснали с 4% до 1,022 трилиона долара.
  • Разходите за социално осигуряване са нараснали с 10% до 1,416 трилиона долара, заради корекцията (нагоре) на разходите за живот спрямо инфлацията.
  • Но специално внимание би трябвало да се обърне на увеличението на разходите за лихви по обслужването на дълга на САЩ - те "излетяха" нагоре с 39%, до 659 млрд. долара.

Държавният дълг на САЩ вече надхвърли 33 трилиона долара, а Федералният резерв поддържа високи основните лихви. В резултат на това, средният лихвен процент по държавния дълг на САЩ за фискалната 2023 г. е 2,97%, при 2,07% година по-рано.

Икономиката на САЩ е свръхзадлъжняла - последствията

Най-голямата икономика в света е свръхзадлъжняла - последствията

Наскоро държавният дълг на САЩ достигна исторически рекорд от 33 трилиона долара

Какво следва

Едва ли е възможно да се спре изцяло нарастването на бюджетния дефицит на САЩ, или поне това би било доста трудно. Особено безпокойство предизвикват обаче разходите за лихви, които за фискалната 2024 г. се очаква да бъдат още по-високи.

  • Тази година държавният дълг на САЩ вече е добавил още 1,75 трилиона долара, а до края на 2023 г. новите задължения ще надхвърлят 2 трилиона долара. През следващата година нарастването на държавния дълг на САЩ може да е още по-голямо.
  • Обемът на пласираните американски държавни облигации се очаква да продължи да расте. Същевременно инвеститорите все още виждат САЩ като (най-) платежоспособна държава, вероятността за неплатежоспособност дори не се допуска.

Но, независимо от отношението на инвеститорите към платежоспособността на САЩ, възможно е в даден момент да няма достатъчно пари на пазара за постоянно търсене на американски държавен дълг.

В резултат на това, не е изключено сравнително скоро да възникне "тъжна" ситуация, когато за финансиране на държавния дълг на САЩ ще е трудно да се намерят пари на пазара. Което означава, че може да се наложи те да се "печатат".

Кои са трите най-надеждни валути в света

Кои са трите най-надеждни валути в света

"Надеждността" на всяка валута зависи най-вече от общото състояние на икономиката