Европейската комисия одобри изграждане на близо 33 км от новата автомагистрала "Европа" в участъка, който свързва контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия и Околовръстния път на София, става ясно от съобщение на Европейската комисия.

Инвестицията в размер на  €183 милиона и идва от от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Магистралата има проектна скорост от 110 км/ч и е изградена за превоз на тежки превозни средства. Пътят е широк 27 м., с две ленти във всяка посока. От целия участък от общо 33,403 км една отсечка от 17 км вече е в експлоатация и представлява модернизация на съществуващия път I-8.

Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811. Останалите 16.456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от този на I-8. Той има кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина.

Магистрала "Европа" между Драгоман и Сливница е готова (Видео)

Магистрала "Европа" между Драгоман и Сливница е готова (Видео)

Струва 117,3 млн. лв. , строителните работи завършиха половин година по-рано

Проектът ще увеличи капацитета на пътя, като го приведе в съответствие със стандартите за магистралите на TEN-T. В резултат на това безопасността и потокът на движение се очаква да се подобрят и ограниченията за изпреварване ще бъдат премахнати.