Първият 17-километров участък от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница вече е в действие, информира АПИ.

Инвестицията е за 117,3 млн. лева и е от републиканския бюджет. Строителните работи по директното трасе завършиха половин година по-рано от предвиденото по договор и автомобилите вече преминават по него. Модернизацията на първокласния път I-8 Драгоман - Сливница започна през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране,

Изградени са два пътни възела "Сливница 1" и "Сливница 2", които са с енергоефективно осветление, като броя на всички големи съоръжения е 11, включващи 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране.

С модернизацията на участъка се увеличава капацитетът на пътя и се повишава безопасността на движение.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП "Калотина" - София осигурява връзка към трансевропейски коридор "Ориент/Източно Средиземноморски".

АМ "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и изграждането й е разделено на три части - от ГКПП "Калотина" до Драгоман, от Драгоман до Сливница, и от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента. В момента продължава строителството на 14,5 км - от ГКПП "Калотина" до Драгоман . Строителните работи започнаха през февруари т. г. и по договор трябва да приключат през януари 2022 г. Проектът се финансира от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет като неговата стойност . е близо 165 млн. лева.

Третият участък - от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента на столицата , който е 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.