Цените на хранителните стоки в Гърция толкова се вдигнаха, че се наложи правителството да вземе мерки и да въведе регулации.

В средата на януари бяха гласувани мерки, които вече са започнали да имат ефект, според правителството, предаде Kathimerini.

Мерките се отнасят до намаляване на офертите и отстъпките от доставчиците на супермаркетите, предотвратяване на повишаване на цените, съчетано с промоционални действия, базирани на по-високите цени, осигуряване на "прозрачни" цени от производител до рафта в магазин и таван на брутните печалби от храни за кърмачета.

Основните стоки в Гърция са сред най-скъпите в ЕС

Основните стоки в Гърция са сред най-скъпите в ЕС

Даже в Германия е по-евтино

Според закона не могат да се правят никакви промоционални оферти или отстъпки за стоки, за които е имало увеличение на цените, в продължение на три месеца след влизане в сила на увеличението на цените. Въведени са и различни правила за предотвратяване на заобикаляне на забраната, като напр. промяна на теглото на съдържанието или реклама на някои стоки като нови продукти.

В решенията се уточняват забранените форми на промоции. Не се допуска покачване на цените чрез промяна на количеството продукт в опаковките. В мерките се очертава и как ще се изчисляват глобите за нарушения въз основа на закона, които могат да достигнат 2 милиона евро.

"Компаниите вече премахват увеличенията на цените, които бяха обявили в супермаркетите. Битката с високите цени продължава и Министерството на развитието е постоянно нащрек. Няма да спрем, освен ако не видим ясни признаци, че инфлацията намалява", коментира ресорният министър Костас Скрекас.